"Не давай власт на омразата"! Това е посланието на 12-ото ежегодно шествие в подкрепа на равенството на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс хората (ЛГБТИ) Sofia Pride, което ще се проведе днес, съобщават организаторите. 

Събитието ще започне в 16:30 ч с музикална програма пред Паметника на съветската армия, а самото шествие ще бъде в 19:30 часа. 

Тази година се отбелязват 50 години от бунтовете в бар Стоунуол Ин в Ню Йорк, дали тласък на движението за гей освобождение и чието честване полага началото на първите паради в САЩ.

Бунтовете започват на 28 юни 1969 г. и продължават няколко дни. 

Те са поредица от сблъсъци между ЛГБТ хора и нюйоркската полиция, провокирани от поредни масови арести на гей, би и транс хора по време, когато еднополовата сексуална интимност е все още престъпление.

Прайдът продължава да бъде изключително важен поради цялата стигма и омраза, на които са подложени ЛГБТИ хората в България ежедневно - отхвърляне от семейство и приятели, насилие поради омраза, тормоз в училище, дискриминация на работното място и в сферата на образованието, липсата на законодателна уредба на отношенията в семействата на ЛГБТИ хората и др. Прайдът е сред малкото събития, които дават гласност на тези неравенства. Парадът изпраща послание към всички ЛГБТИ българи и техните близки и приятели, че не са сами.

Общински съветник от Атака настоява Фандъкова да забрани гей парада

Общински съветник от Атака настоява Фандъкова да забрани гей парада

Според Станил Станилов най-уязвими са децата

Събитието бе подрепено от 25държави и неправителствени организации. 

Както всяка година, и тази то  срещна и сериозен отпор. 

Българската столица не трябва да става арена на джендър пропаганда. Това заявиха в позицията си ВМРО по повод провеждането на гей парад в София. Те са категорични, че такова събитие не бива да се провежда.

По думите им за пореден път "група сексуално разкрепостени маргинали ще пропагандира отклоненията си" в центъра на града.

Семейство означава само едно - майка, баща и техните деца. Няма и не може да има семейство от еднополови двойки, пишат още в позицията си ВМРО.

"Г-жо Фандъкова, настоявам да забраните гей-парада." Защитете българските деца. Това написа Станил Станилов, общински съветник от "Атака" в отворено писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова.

Той настоява да не се дава разрешение за провеждането на предстоящия гей парад.

ВМРО се ядоса на политическите претенции на гей парада
Обновена

ВМРО се ядоса на политическите претенции на гей парада

И от НФСБ смятат, че пропагандата на розовите фашисти пъпли към децата

Станилов се мотивира, че след демократичните промени у нас Конституцията гарантира правата и свободите на българските граждани и подобни прояви са ненужни.

Той подчертава, че най-уязвимата група в случая са децата.

Противниците на гей парада се събират в 17 ч. пред пилоните на НДК, обявиха от "Национална съпротива".

Да запазим децата от покварата с която ги заливат... Да запазим децата от разврата!, призоваха те. 

.