Според семейството на Никола Вапцаров тъжна е истината, че темата за Вапцаров се повдига у нас, само когато Македония предявява претенции за неговия произход.

Закостенялото тълкуване на творчеството на поета е основната пречка на младите хора в изучаването му, смятат те.

„Вапцаров е просто един патриот и крайностите на тълкуването му го отдалечават от младите хора. Самата му литература не е натрапчива, не е създадена да бъде четена по задължение. Затова трябва да се запитаме дали начинът на преподаването му в училище е адекватен. Децата трябва да знаят за истинския Вапцаров. Той е бил бунтар по душа и заради това, че е отказал да подгъне крак пред властта е отишъл на смърт", заяви внукът на именития поет Никола Николов Вапцаров.

Младите може лесно да се идентифицират донякъде с този образ, защото по дефиниция са по-борбени.

Роднините на поета съобщиха шокиращия факт, че в музей в Скопие има восъчна фигура на Никола Вапцаров, държащ вестник „Работническо дело" в ръка, на който пише: „Българите ме убиха, защото съм македонски поет". Роднините призоваха държавата да не изоставя културното наследство на българите и да бъде благосклонна към завета на Вапцаров.

Не бива да позволим да бъде разстреляна нашата ценностна система, каза Мая Вапцарова, племенница на Никола Вапцаров. Днес роднините на Вапцаров дадоха пресконференция по повод 70-годишнината от разстрела на поета.

На 23 юли, в деня на разстрела му, ще има чествания от 10:30 часа на гарнизона в столичния жк „Стрелбище" и от 18:30 в Централния военен клуб. Семейството на Никола Вапцаров издават книга за него, заедно със сдружение „Вапцарова вяра". Книгата е озаглавена „Никола Вапцаров - дело 585 от 1942 година".

585 е номерът на делото, по което е осъден поета и само допреди година е било съхранявано в архивите на МВР без право на достъп. Тази книга ще даде различен поглед върху историческите събития, пряко преди или след Втората световна война.

Личните коментари в четивото са силно ограничени, с което се цели максимална достоверност. „Тя не е интерпретация, а факти, тепърва достигащи до широката общественост", уточни внукът на поета. „Смятаме да посветим книгата на всички несправедливо осъдени в България", допълва той.

Припомняме, един от вариантите на изпита по Български език и литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски" тази година беше съпоставка на цитатите:

"За него - Живота - направил бих всичко"
из „Вяра" на Никола Вапцаров

и

„И сякаш аз на съм живеел никога,
и зла измислица е мойто съществуване"

из „Повест" на Атанас Далчев.

Като резултат 48,39% от кандидат-студентите получиха оценка "Слаб 2".