От 1000 до 10 000 лева ще е глобата за собствениците на опасни сгради и строежи, които не са предприели необходимите действия, а имотите им застрашават здравето на гражданите.

Това реши правителството като прие промени в Закона за устройството на територията. Министрите приеха този промените в закона, заради зачестилите инциденти с човешки жертви, които били в резултат на нехайство на собствениците, предаде Дарик радио.

С промените се дава възможност за урегулиране и благоустрояване на съществуващите имоти в ромските махали, както и в нови терени за построяване на социални жилища.

В тези жилища ще бъдат настанявани семейства, чиито доходи не позволяват намирането на подходящ дом на частния наемен пазар.

Социалните жилища ще се строят от държавите и общините или от юридически лица с нестопанска цел, които ще подпомагат и поддръжката им.

За социално може да бъде обявявано и собствено жилище, което е субсидирано от държавата или общините чрез безвъзмездно предоставяне на терен за строеж или данъчни облекчения за изграждането му.