Млади хора, които искат да са доброволци в екипа на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, ще могат да кандидатстват до 20 октомври, съобщи БНТ.

Министър Лиляна Павлова удължи с 10 дни срока за подаване на документи.

Емил Стоименов е на 23 год. от София, петокурсник в Медицинския университет в столицата. Решил е да специализира дерматология. Владее английски и немски език. Наскоро е научил за възможността да се запише като доброволец в екипа на българското европредседателство.

"За идеята разбрах от представителството на ЕК в България, където членувам към един младежки екип "Европа". Предпочитам да бъда свръзка между делегациите на високо ниво, които пристигат в държавата. Това е доста отговорна задача." - споделя Емил.

Гергана Паси за европредседателството ни: Първото впечатление е ключово

Гергана Паси за европредседателството ни: Първото впечатление е ключово

"Сега е моментът да покажем, че България е нещо позитивно"

Той смята това за доста отговорно, тъй като чуждестранните делегации ще разчитат на доброволците почти за всичко. Не се притеснява, че няма да получава възнаграждение и очаква от тази работа много.

"Важното е, че ще се запознаем с много хора, ще придобием голям опит, разбира се, ако бъдем одобрени и ще можем да дадем един истински образ за нас пред Европа." - допълвя студентът.

Други доброволци стигат по-далеч и дори се надяват по този начин да си намерят работа.

Според преподавателката по европеистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Ингрид Шикова, това е чудесна възможност за много млади хора у нас.

Откриваме европредседателството на сцената на Народния театър

Откриваме европредседателството на сцената на Народния театър

Програма, посветена на кирилицата, българските съкровища и традиции

"България ще бъде председател след 14 години - затова сега шансът е уникален и аз силно съветвам младите да се включат в тази инициатива. В повечето държави на ЕС има такива екипи, в Полша те са били над 500 души, в Словения - 245 души." - коментира преподавателката.

Според Ингрид Шикова е много важно доброволците да осъзнаят, че ще извършват много важна работа, с която ще допринесат да се повиши авторитетът на България.