Проведе се първият граждански дебат за българското председателство на ЕС. Дискусията беше открита от председателя на "ПанЕвропа България" Гергана Паси. Тя подчерта, че първото впечатление е ключово.

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова представи приоритетите на българското европредседателство. Павлова открои, че е важно да бъдем добри домакини.

"Сега е моментът да покажем, че България е нещо позитивно, нещо различно, че българите не само сме гостоприемни и позитивни, но и имаме с какво да допринесем към европейския дневен ред", каза Павлова.

Тя добави, че избраното мото "Съединението прави силата" носи посланието, че обединени сме по-силни.

Шалове и вратовръзки подаряваме на гостите си по време на европредседателството

Шалове и вратовръзки подаряваме на гостите си по време на европредседателството

Подаряват и специална емисия на сребърна монета

Първият приоритет, който посочи Павлова, беше растеж и конкурентоспособност. Като важни и значими теми тя изтъкна сигурността, правосъдието и справедливостта.

Тя добави и кои са трите ключови послания на председателството ни - консенсус, конкурентоспособност и кохезия. "Това са стълбовете, около които градим приоритетите", сподели Павлова.

Като друг приоритет Павлова посочи сигурността и стабилността. По думите ѝ, по отношение на тази тема се работи за това да се намери кои са по-ефективните механизми, за да се повиши сигурността в условията на терористични атаки, хибридни заплахи. "Търсим ефективни системи, а не просто да приемем една стратегия", уточни Павлова.

Откриваме европредседателството на сцената на Народния театър

Откриваме европредседателството на сцената на Народния театър

Програма, посветена на кирилицата, българските съкровища и традиции

По отношение на укрепването на границите министърът каза, че България има какво да покаже като външна, стабилна граница на ЕС. По думите ѝ, има обаче какво да се желае по укрепването на граничния контрол. Така наречената "политика за връщането" е един от "горещите картофи", заяви Павлова.

Министърът уточни и основните регламенти - създаването на служба за европейски прокурор, родителската отговорност при смесени бракове, директивата за прием на мигранти и електронните доказателства.

Важни са темите за обучението и младежката безработица, подчерта Павлова.

Като важен акцент на дискусията Павлова посочи командироването на работниците.

Дали сме заявката българското председателство да бъде Балканското председателство, каза Павлова. "Искаме гражданите на Балканите да усетят европейската свързаност", допълни тя.

Павлова изрази надежда, че най-късно през май 2018 г. вече ще са успели да излязат с ясен план за всяка държава на Балканите.

Западните Балкани - темата на европредседателството ни

Западните Балкани - темата на европредседателството ни

Ние трябва да бъдем балансьорите, смята Лиляна Павлова