Протоколни подаръци шалове, вратовръзки, както и специална емисия монети и пощенски марки ще радват гостите по време на българското председателство на ЕС.

Това стана ясно по време на изслушване на ресорния министър Лиляна Павлова пред депутатите от комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

Наред с традиционните тефтери и химикалки са предвидени и специални подаръци за спомен от България. По думите на министър Павлова се обсъжда това да са вратовръзки и копринени шалове с визуализация на нашия бранд.

Тя каза още, че ще бъде направена специална емисия на сребърна монета за българското председателство. Специална емисия на български монети в обръщение, които също ще бъдат подарявани, както и специална емисия пощенска марка с логото на българското председателство.

Павлова заяви, че освен това в пакетите за подаръци ще фигурират традиционното българско розово масло и може би, но не е потвърдено - български чайове.

"Това е интелигентен, скромен подарък, който ще остане за спомен на нашите гости", каза още Павлова.

Тя бе категорична, че засега имат уверението на министъра на културата, принципал на НДК, че ремонтът ще бъде готов и от януари всички срещи ще се провеждат в НДК.

По време на изслушването стана ясно още, че страната ни няма избран слоган за председателството. Имало две предложения, но нито едното не е достатъчно подходящо. Такова било посланието "Европа за всеки", което обаче асоциирало с мигрантската криза и затова не било особено подходящо.

Другото послание "Заедно за обединена Европа" също търпи ревизия предвид многото предстоящи дискусии и обществени обсъждания на програмата.

Министърът потвърди, че програмата ще бъда готова през декември. Предвижда се и среща със Съвета на ректорите за набиране на доброволци - студенти от различни специалности, които имат съответната езикова подготовка и мотивация да участват в посрещането на делегациите и гостите. Студентите ще получават сертификат и референция за ролята си на доброволци по време на председателството.