Клуб "Безопасни улици" ще организира доброволчески патрули, които да помагат на децата да пресичат безопасно по пътя към училище и по обратни път към дома, предаде БНР.

Акцията беше огласена на възлово кръстовище в центъра на София - при метростанция "Васил Левски". Тайм обаче се събраха само двамата организатори - Антони Найденов и Ева Попова.

Въпреки това техният ентусиазъм беше достатъчен, за да не бъде провалена акцията и те започнаха да раздават подготвените предварително брошури на пешеходците със забележки към всички участници в движението.

Ниската култура на пешеходците и на шофьорите - пешеходците масово пресичат на червен светофар, като едни бързат за работа, други бързат за автобуса да си го хванат. Просто масово няма култура,” – констатира Найденов, като посочи и другия проблем - условните присъди и неприлагането на наказанията.

Според него е наложително превеждането на реформи и приемането на промени в законодателството.

Фондацията може да помогне със своята инициатива за доброволчески патрули около училищата, подчерта от своя страна Попова. По думите й, в тях биха могли да се включат и пенсионирани служители на МВР:

„В МВР се пенсионират много рано служителите, които след като излязат от ведомството биха могли да бъдат полезни отново на обществото. Разбира се, този труд трябва да бъде платен, тъй като желание няма. Всеки българин ще каже какви са проблемите, обаче когато дойде моментът те да бъдат решени и да отдели лично време, тогава няма никой. Както виждате, ние в момента сме двама.”