Независимо от изборните резултати ДПС като политическа партия не е готова да бъде първа политическа сила, защото българското общество не е готово да я приеме като такава. Това заяви на брифинга след обявяването на изборните резултати от вота за европарламент лидерът на ДПС Ахмед Доган.

ДПС ще бъде готова, когато самото гражданско общество узрее за това и да приеме тази реалност, допълни Ахмед Доган. Той не изключи вероятността като отговор на победата на ДПС в някои политически партии да се засили тенденцията на национализъм.

Лидерът на движението добави, че няма да се обиди, ако стане лидер на първа политическа сила. Доган определи резултата от приключилите избори като „звездния миг на ДПС", резултат от усилията на българи, турци, роми, християни и мюсюлмани и
отговор на новите политически реалности. "Нашият апарат, нашият партиен екип най-директно осъзна ценността на ЕС и ценността на Евро парламента за правене на нова политика, разбрахме важността на тези избори." Така Ахмед Доган аргументира успеха на партията си. 

На въпрос необходима ли е промяна в коалиционната формула, лидерът на движението отговори, че тя е достатъчно ефикасна и не се нуждае от промяна. „Не виждам алтернатива на управляващото мнозинство", посочи Ахмед Доган.

Той определи левицата като основен субект в парламентарното мнозинство. На друг въпрос вижда ли необходимост до края на годината от ново правителство, Доган отговори, че както и политиците, така и журналистите бъркат „желаното с реалното", тъй като няма условия за предсрочни парламентарни избори и не са необходими промени в кабинета.

Ахмед Доган коментира и сериозните изборни резултати, които реализира движението ГЕРБ: „Очевидно се реализира нов протестен вот, който трябва да се преосмисли от управляващото мнозинство"