България и Румъния получиха доста критична оценка от Европейската комисия относно изпълнението на наложения от комисията Механизъм за сътрудничество и контрол в областта на правосъдието и вътрешните работи.

Това коментира френското издание „Le monde" по повод оповестения в сряда доклад на ЕК.

Що се отнася до България Брюксел за пореден път констатира убийствата в страната, които са свързани с криминалния контингент. В него се посочва още, че голям брой престъпници продължават да се разхождат на свобода.

Като цяло липсват доказателства, че органите на реда и политическата класа имат волята да се преборят с организираната престъпност, допълва „Le monde".

От доклад на доклад ЕК констатира мудност и несправяне с поетите ангажименти, коментира още вестникът. Той изтъква като особено негативен фактът, че механизмът на мониторинг за страната ни ще продължи.

Оценката за Румъния е малко по-позитивна отбелязва още изданието, като изтъква, че страната скоро е приела нов наказателен кодекс.

Наблюдава се и известен напредък по отношение на борбата с корупцията по високите етажи. Въпреки това изданието допълва, че тези промени в Румъния, макар и позитивни, остават фрагментарни и не са основа за реални резултати в страната.

Властите в Румъния остават под риска да бъдат блокирани милиони евро от структурите на еврофондовете. Опасност, която вече българите добре познават, допълва „Le monde".