До 10 дни ще са готови докладите на всички министерства за реформата в държавната администрация, а до края на месеца в Министерски съвет ще бъде внесен доклад за цялостния резултат от реформата.

Това съобщи в Шумен вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на среща с бизнесмени от региона.

"Аз съм голям привърженик на реформата в държавната администрация, която трябва да се съкрати с 15 процента", каза Дянков, цитиран от БНР.
Той допълни, че е започнал срещи с различни министерства за извършените от тях реформи.

Попитан дали според него не трябва да има подобна оптимизация на щата и в МВР, Симеон Дянков заяви:
"И в МВР може да има допълнителна оптимизация, въпросът е, че заради кризата и борбата с престъпността и с корупцията, МВР в момента е една от структурите в държавата, която е най-заета, затова дадохме на МВР и Министерството на отбраната малко по-дълъг период, защото там структурите са малко по-тежки".

В момента невърнатият ДДС е 230 млн. лева и задържаните средства са почти два пъти по-малко от миналата година, когато невърнатият данък е бил 450 млн. лева, добави Дянков, попитан кога държавата ще се разплати с бизнеса.

Според финансовия министър основната цел сега е разплащането по старите договори, сключени от предишното правителство.
Досега по старите договори са разплатени около 350 млн. лева, с актуализацията на бюджета са осигурени още 660 млн. лева, които ще бъдат разплатени чрез Българската банка за развитие, посочи Дянков.

Той допълни, че в началото схемите за разплащане са действали тромаво, но сега плащанията се ускоряват и само през последната седмица са изплатени около 50 млн. лева по стари договори.

Все още няма решение за задълженията на общините към бизнеса, заяви министърът. Според него общите задължения на общините към бизнеса са около 280 млн. лева и тъй като те не могат да бъдат разплатени чрез държавния бюджет, Министерството на финансите обмисля начини за решаване на проблема.

Във връзка с приетата вчера актуализация на държавния бюджет Симеон Дянков коментира като най-важно, че не се повишават данъци. България е единствената страна в ЕС, която тази година е намалила данъчно-осигурителната тежест, посочи министърът.

В проекта за бюджет за 2011 г. също не се предвижда увеличаване на данъците, отбеляза вицепремиерът. Той коментира, че е най-доволен заради запазването на размера на пенсиите и заплатите.

Според Симеон Дянков през 2010 г. инфлацията в страната ще бъде в рамките на прогнозата - 2.1 на сто. В данните за юни има положителни тенденции за овладяване на инфлацията, отбеляза по този повод министърът.

Той заяви, че в актуализирания бюджет има повече средства за инфраструктура, за социални помощи, за НЗОК.

На въпрос защо е спряно съфинансирането на проекти за ремонт на пътища, Симеон Дянков отговори, че има достатъчно средства за съфинансиране на проектите, въпросът е в какъв дефицит влизаме, ако ги изпълним.
Решихме да отложим проектите за следващата година, за да спазваме фискалната дисциплина и за да не бъде надхвърлен прогнозният бюджетен дефицит от 3.8%, посочи Дянков.