Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е установила улеснена процедура за влизане на територията на Европейския съюз (ЕС) през Република България на домашни любимци, придружаващи пътници (граждани на ЕС, Украйна и други държави, извън ЕС) с нетърговска цел. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ. Решението на БАБХ е взето във връзка със ситуацията в Украйна.

Съгласно изискванията на Регламента домашните любимци, пътуващи с нетърговска цел за държави в ЕС от страни извън него са:

- идентифицирани (микрочип);

- придружени от паспорт;

- придружени от здравен сертификат, издаден от ветеринарните власти на Украйна;

- ваксинирани срещу болестта бяс;

- наличие на изследване за титър на антитела срещу болестта бяс. Тестът трябва да се извърши върху проба, взета от упълномощен ветеринарен лекар най-малко 30 дни след датата на ваксинацията срещу бяс и не по-малко от три месеца преди датата на придвижване. Тестът трябва да измерва ниво на неутрализиращо антитяло срещу вируса на бяс в серум, равно или по-голямо от 0,5 IU/ml;

- третирани срещу Echinococcus multilocularis, извършено не повече от 120 часа и не по-малко от 24 часа преди времето на планираното влизане в България.

Повече от 300 000 украинци са избягали в ЕС от войната

Повече от 300 000 украинци са избягали в ЕС от войната

Европейската комисия е готова да окаже целева помощ на страните

Улеснената процедура дава възможност на стопаните на животни, които не отговарят на някое от условията, да ги превозят, като подадат уведомление за влизане на територията на Република България.

В случаи на престой на животните на територията на България, същите ще бъдат поставени под изолация и официален контрол, в срок до изпълнение на горепосочените изисквания от Регламента.

В случай на транзитно преминаване през територията на страната, БАБХ ще издаде разрешително за преминаване. В него ще бъде посочено изискването (или изискванията), на което домашният любимец не отговаря, с цел уведомяване на държавата членка на крайна дестинация.

Допълнителна информация гражданите могат да получат електронния адрес ukraine@bfsa.bg.

Ангел Мавровски е новият зам.-директор на БАБХ

Ангел Мавровски е новият зам.-директор на БАБХ

Борис Борисов е освободен