Непредизвикана агресия на Русия срещу Украйна вече доведе до значителен приток на бежанци към съседните на Украйна страни от ЕС, като Европейският съюз (ЕС) и неговите национални правителства правят всичко възможно, за да помогнат на тези хора.

Това каза еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон на пресконференция в Брюксел на 27 февруари след извънредно заседание на Съвета на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС, предаде кореспондент на Укринформ.

"Трябва да подкрепим хората, засегнати от конфликта и нуждаещи се от хуманитарна помощ. Само няколко дни, след като руският президент Владимир Путин започна тази агресивна инвазия в Украйна, повече от 300 000 украинци напуснаха ЕС. Повечето от тях имат биометрични паспорти и могат да останат тук 90 дни без визи. много хора останаха при роднините си, малък брой потърсиха убежище. Но тази ситуация може да се промени и трябва да сме подготвени за пристигането на много повече хора", каза тя.

Външните министри от ЕС договориха санкциите срещу Русия

Външните министри от ЕС договориха санкциите срещу Русия

Очакваното решение беше взето тази нощ

Тя подчерта, че Европейската комисия (ЕК)е готова да окаже целева помощ на страните от ЕС, където отиват предимно украински бежанци, включително Полша, Словакия, Румъния и Унгария.