От парламентарната група на ДПС дават на прокуратурата вицепремиера и финансов министър Асен Василев за проверки относно имунитета на депутата Делян Пеевски.

Припомняме, че вицепремиерът и финансов министър Асен Василев е обещал във вторник да разпореди още ревизии на депутата от ДПС Делян Пеевски. Това се е случило при срещата му с лидера на гражданството сдружение БОЕЦ Георги Георгиев, на която от сдружението са предоставили данни и документи за офшорните фирми на Пеевски.

На трибунка в Народното събрание лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обясни, че преди два дни предупредили за закани на Асен Василев относно народни представители. От ДПС виждат модел: "Някой на някого нещо си бил казал някъде около селската чешма", а това е модел от прокситата на олигарха и медиен монополист Иво Прокопиев.

Асен Василев задвижва проверка и по Pandora papers

Асен Василев задвижва проверка и по Pandora papers

Финансовият министър ще разпореди нови ревизии на Пеевски

Казаното на селската чешма обаче се довеждало до знанието на Асен Василев, който пък поемал ангажименти да извършва неправомерни действия спрямо народен представител. В конкретния случай - ревизия на вече извършените и скоро приключили ревизии на депутата от ДПС Делян Пеевски. Оценката на ДПС е, че това са политически репресии и опит за саморазправа с политически опоненти.

"Олигархът и медиен монополист Иво Прокопиев осъжда и може да осъди всеки, когото си поиска, защото всички знаем какво има - владее съдебната система, съдиите и прокуратурата, която не обжалва неговите оправдателни присъди. Защо прокуратурата не обжалва делата на олигарха и медиен монополист Иво Прокопиев", запита Карадайъ.

Лидерът на ДПС се закани, че скоро от партията ще обявяват обвързаностите на Асен Василев и на олигарха и медиен монополист Иво Прокопиев в Народното събрание.

Пеевски настоява лично да бъде проверен "издавал" ли е златни паспорти

Пеевски настоява лично да бъде проверен "издавал" ли е златни паспорти

Пеевски смята да сезира компетентните органи, които да извършат пълна проверка

Депутатът Йордан Цонев запита дали има право вицепремиерът и финансов министър Асен Василев да разпорежда ревизии. "Жалко, че при наличие на толкова много юристи и на целия Съюз на съдиите не знаят, че не е нужно да се сваля имунитетът, за да се заведе гражданско дело срещу нас. Ако трябваше да му влезем в тона от 1997 г. (на Иво Прокопиев - б.р.), чета клевети по неговите медии и нито едно дело не съм завел, защото считам, че е под достойнството ми", коментира още Цонев.

Хамид Хамид отбеляза, че срещу ДПС е имало тежки репресии още при създаването на самата партия. Иво Прокопиев е от добро комунистическо семейство, което е посрещало Тодор Живков и му е търкало ушите в ловно стопанство във Воден. Хамид заяви, че най-малкото ще се уплашат от Иво Прокопиев. Олигархът постъпва така срещу всички, които се опитват да говорят истината, подчерта Хамид.