Дунавската комисия със седалище в Будапеща ще приеме през септември нова конвенция за корабоплаването. Тя трябва да замени досегашната Белградска конвенция от 1948 г., която вече не отговаря на изискванията на съвременното европейско корабоплаване.

След отминалия период на големи проблеми по река Дунав, когато тя бе почти затворена за корабоплаване в сръбския участък генералният директор на Дунавската комисия капитан Данаил Недялков предрича гореща есен за работата на комисията.

През септември ще бъде приета новата конвенция за вътрешния воден транспорт на Европа, която ще наложи промени и в нашия речен флот, съобщи той, цитиран от БНР.

Капитан Недялков отбеляза още, че според директива на Европейската комисия новите изисквания трябва да влязат в сила в началото на следващата година.

"В техническо отношение покриването на новите изисквания за вътрешноевропейското корабоплаване ще бъде свързано с доста големи разходи, дори и тези кораби, които се купуват втора употреба. И точно за това искаме да договорим, така да се каже, един преходен период", заяви капитан Данаил Недялков.
Преходният период може да бъде в рамките на две години, в които нашите кораби да бъдат модернизирани. През есента Дунавската комисия в Будапеща ще приеме и нови членове, между които Европейската комисия, Франция и Турция.