Двама души от екипажа на потъналия вчера край Антарктида канадски туристически кораб "Експлорър" са българи, съобщава специализираното американско издание "Марийн лог".

Всички пътници и членове на екипажа са настанени в чилийската антарктическа база в добро състояние.

Говорителят на министерството на Външните работи Димитър Цанчев заяви пред news.bg, че във ведомството не е постъпвала официална информация, но се работи по изясняването на случая,  

В МВнР не постъпва предварителна информация за това къде се намират българите, плаващи под чужд флаг и при евентуален инцидент министерството впоследствие търси информация за това дали има пострадали българи, поясни Цанчев.     

Има потвърждение от чилийските военноморски сили, че круизният кораб, който се сблъска с айсберг в югозападната част на Атлантическия океан, южно от аржентинското крайбрежие, е потънал 20 часа след инцидента.

След удара с айсберга круизният кораб, с водоизместимост 2400 тона, е получил пробойна и се е наклонил на 30 градуса.  

Според информация на Би Би Си  от „Експлорър" са евакуирани 154 души, от които 91 са пътници, 54 - екипаж и 9 - придружаващи лица.

Сред пътниците има 23 британци, 17 холандци, 13 американци, 10 австралийци, 10 канадци. На борда на „Експлорър" е имало и ирландци, датчани, швейцарци, белгийци, японци, французи, германци, китайци.

Последни са напуснали кораба капитанът и първият му помощник.