Премиерът Димитър Главчев, както и министърът на отбраната Атанас Запрянов потвърдиха информацията, че двама офицери са загинали при инцидента с военния самолет L - 39 ZA .

Те са Петко Димитров и Венцислав Дункин.

В 12.17 ч, при изпълнение на тренировъчен полет, свързан с утрешните летателни демонстрации, след полетите на първите групи, е дошъл редът и на екипажа на самолет L-39 от 12-а авиационна база в Долна Митрополия. В 12.30 ч. са катастрофирали и са загинали", обясни служебният министър.

Преди полета днес самолетът е проверен и е излетял технически изправен. Той е реновиран, извършен му е капитало-възстановителен ремонт.

Двамата загинали са били инструктори, които са обучавали в 12-та база, добави още Запрянов. Към момента военните прокурори и "Военна полиция" правят оглед на самолета и се очаква тяхното заключение за причините за инцидента.

Снимка 682397

Източник: МО

Атанас Запрянов обяви тридневен траур във въоръжените сили за почитане на паметта на загиналите.

Впоследствие стана ясно, че черната кутия на разбилия се самолет е открита.

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров също коментира инцидента, като той каза, че инцидентът се е случил при провеждането на рутинен тренировъчен полет, планиран много отдавна, за който пилотите са се готвили в продължение на месеци.

Петров определи загиналите офицери като отлични летци с отлична подготовка. Той уточни, че след извършения през тази година ремонт самолетът L-39ZA е експлоатиран без проблем за учебно-тренировъчна дейност.

Майор Димитров е един от най-опитните летци на L-39 в България, а старши лейтенант Дункин е млад пилот с отлични заложби, който беше една от надеждите на базата, каза още командирът на ВВС.

Пред Нова телевизия бившият министър на отбраната и авиоексперт Тодор Тагарев заяви, че това е изключителен удар по българската военна авиация, тъй като не разполагаме с толкова много подготвени инструктори.

Той изрази надежда разследването да е пълно и обективно.

Според него няма как никой да не е виновен за злополуката и настоя отговорните да понесат последствия.

Тагарев смята, че причина за авиокатастрофата може да е грешка при изпълняване на сложна маневра във въздуха. "Ако е така, тези, които са надценили възможностите и подготовката на пилотите, или са подценили времето, в което летят, трябва да понесат отговорност", категоричен бе той.

Тагарев посочи, че техниката на Българската армия не е нова, но по-голям проблем е недостатъчната подготовка на военнослужещите.

"Дълбоко съм натъжен от трагичната загуба на двамата смели български пилоти - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, днес на територията на Трета авиобаза край Граф Игнатиево". Това заяви посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен във връзка с трагедията.

"Тяхната отдаденост и саможертва в служба на България няма да бъдат забравени. Техните семейства, приятели, колеги и целия български народ са в нашите сърца и мисли", посочи още той.

Военен самолет катастрофира при подготовката за авиошоу в Граф Игнатиево
Обновена

Военен самолет катастрофира при подготовката за авиошоу в Граф Игнатиево

Двамата пилоти са загинали

Съболезнования към близките на загиналите изказаха президентът Румен Радев, "Да, България", БСП и ДПС на Делян Пеевски.

В прессъобщението от президентството се посочва, че държавният глава е в постоянен контакт с Министерството на отбраната и ръководството на Военновъздушните сили.

От своя страна Пеевски поиска оставките на командващия ВВС генерал-майор Димитър Петров и бригаден генерал Николай Русев.

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова, която е на посещение в България и се срещна с президента Румен Радев при закрити врата, също изрази своите съболезнования за загиналите пилоти. 

Тридневен траур на 14, 15 и 16 септември е обявен във Въоръжените сили по заповед на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов заради катастрофата с учебно-боен самолет L-39ZA на авиобаза "Граф Игнатиево", обявиха от Министерството на отбраната.