Българските военноморски сили получили два сигнала за укрити мини в Черно море. В крайна сметка не били открити плаващи мини, а черни пластмасови кутии или отпадъци. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на пресконференция в МО по отношение на крайбрежието и украинските плаващи мини в Черно море.

Не се обявени райони забранени за плаване, но са обявени райони, където трябва да е с повишено внимание.

Министерство на отбраната е в координация с военноморските сили на Румъния и Турция. Потвърждават се данните, че вследствие на течението в Черно море, вятърът и вълната е на значително разстояние от бреговата черта. Турските и Румънските ВМС също унищожили такива мини на значително разстояние от брега.

В Турция откриха морска мина близо до границата с България

В Турция откриха морска мина близо до границата с България

Това е втората мина, достигнала турските брегове

Извършва се редовно обследване на системата на разделно движение на морските пространства в България. Тези морски пътища са непрекъснато контролирани. Борбата с плаващите мини е непрекъсната, увери адмирал Ефтимов.

По отношение на минните ловци, придобити са два минни ловци на политическа цена от Кралство Нидерландия. Ние ги взехме в неоперативно състояние и предстои тяхното пригодяваме. Когато тренира оперативната група, тя е за почвени или дънни мини.

Драгомир Заков настоява за боеспособна армия, която да ни защити
Обновена

Драгомир Заков настоява за боеспособна армия, която да ни защити

Някои проекти са били свързани със съмнения за корупция