Военноморските сили (ВМС) ще извършат разузнаване и обследване, след получен сигнал за забелязана мина в Черно море, съобщиха от Министерството на отраната. Днес, 28 март, по данни на Морския спасителен координационен център - Варна, е получена информация от Турския спасителен център, че турски кораб "ТОМРИЗ-А" е подал сигнал за забелязана мина около 06.00 часа (българско време), на около 37 морски мили изток - югоизток от нос Галата.

Военноморските сили ще обследват района с вертолет, като при необходимост ще бъде изпратен кораб със специална група за последващо унищожаване на мината.

Екоминистърът уверява: Няма плаващи мини в Черно море

Екоминистърът уверява: Няма плаващи мини в Черно море

Подобни мини въобще не биха напуснали акваторията в района на Одеса

Припомняме, че след като преди около седмица бе съобщено за отнесени от буря мини от плажа в Одеса, на 26 март в Турция бе открита морска мина на север от Истанбул в района на Босфора, дни след като Русия предупреди, че неизвестен брой противокорабни мини са се отдалечили от украинските пристанища, както информира Агенция Ройтерс.

Специализиран екип тогава обезвреди обекта, като тогава стана ясно, че мината е била достатъчно мощна за да потопи кораб.

Рибари първи забелязали обекта близо до зона за докинг в горния проток на Босфора - през който се оттича Черно море. Те съобщили за него на бреговата охрана.

Според българските власти няма непосредствена опасност за българските брегове и ситуацията се наблюдава от компетентните органи.

ВМС: Туристи нямат да прескачат мини по плажа

ВМС: Туристи нямат да прескачат мини по плажа

И от ВМС изразиха съмнение в достоверността на информацията - целяла да предизвика страх

По-рано днес пък турското министерство на националната отбрана съобщи за открита морска мина край бреговете на страната в Черно море близо до българската граница, предава Анадолската агенция.

"Морска мина е открита край бреговете на селището Игнеада близо до границата с България", се казва в съобщение на Министерството на отбраната в понеделник.

В района на инцидента е изпратена група военноморски специални части (SAS), за да обевредят мината.