Водата е живот, но когато се управлява неправилно може да отнеме живот. МОСВ работи активно по интегрирания подход за управление на водите, за да може да гарантира достъп до питейна вода за хората, естествен поток, достъп за вода до напояване и чак след това достъп за вода за промишлените нужда на енергетиката.

Това заяви вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов на брифинг пред журналисти, посветен на Световния ден на водата.

Той обясни, че хората, които са ангажирани в сектора виждат много предизвикателства и това затрупва басейновите дирекции. Това, което предстои да се направи е да се преразгледа Наредбата за подземните войни. Необходима е актуализация на наредбата и ще се създаде работна група с всички заинтересовани страни, уточни екоминистърът.

ВМС: Туристи нямат да прескачат мини по плажа

ВМС: Туристи нямат да прескачат мини по плажа

И от ВМС изразиха съмнение в достоверността на информацията - целяла да предизвика страх

Разигран е модел по искане на специализирана администрация за какво време и дали могат да стигнат мини в акваторията на Черно море. Такива мини, свободни движещи се в морето няма, увери Сандов във връзка с информациите, че морски мини са били отнесени от буря от плажа в Одеса и плуват в Черно море, представлявайки заплаха за плавателните съдове. Подобни мини, ако има свободни движещи се, не биха напуснали въобще акваторията, която е в близост до Одеса, за да се придвижат в България. Няма опасност за рибарите в акваторията на Черно море сега и дори след две седмици, категоричен бе Сандов.

Фандъкова се е загрижила за електробусите и зелените зони

Фандъкова се е загрижила за електробусите и зелените зони

Модернизацията на "Топлофикация" също е на дневен ред

Екоминистърът отговори по няколко теми и на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Сандов предупреди, че може да се превърнем в столицата без метеорологична станция, която се намира в двора до сградата на НИМХ. Той призова Столична община да изпрати бележки до ВАС, с които все пак метеорологичната станция да бъде защитена, а не да защитават разрешенията за строителство.

Той увери, че МОСВ не упражнява политическа атака спрямо СО. Кметът на София Йорданка Фандъкова работи за саботиране на Оперативна програма "Околна среда". През месец януари министърът на околната среда и водите подписал проекти за довеждащ колектор, изграждане на водопроводна мрежа и подобряване на пречиствателната станция по северната дъга на София. Не мисля, че е редно да се говори, че МОСВ по някакъв начин дискредитира работата на общината, каза Сандов.

МОСВ иска от Фандъкова повече разделно събиране на отпадъци

МОСВ иска от Фандъкова повече разделно събиране на отпадъци

От общината са готови да облагородят 134 кални точки в междублоковите пространства

Той отбеляза, че МОСВ не е и не трябва да бъде политически орган в полза на едни общини с едно политическо представителство и да е в друга полза на друго политическо представителство.

Борислав Сандов настоя още Фандъкова и Столична община да се откажат от трета фаза на проекта за изгаряне на отпадъци. Той не знае за какво е това запъване за изграждане на въпросния инсинуатор. СО може да бенефициент и по други проекти, като може да извърши други дейности в полза на столичани по други проекти, уточни той.

Жителите на село Лозен на протест заради ферма за ларви
Обновена

Жителите на село Лозен на протест заради ферма за ларви

Решени са на крайни мерки

По отношение на инвестиционното намерение на "Насекомо" АД край село Лозен, Сандов увери, че в него няма никакви опасности за околната среда, защото няма химически елементи, което да застраши околната среда. Всичко се крепи на един страх, значително преувеличаван и подплатен по други линии, посочи Сандов.

Това, което може да се случи с такъв тип инвестиции и дейности спасяват огромни площи гора, изтъкна екоминистърът и добави, че СО, Министерство на здравеопазването и БАБХ също дават положителни оценки за проекта.

Асен Личев успокоява, че жителите на Лозен ще бъдат информирани за фермата
Обновена

Асен Личев успокоява, че жителите на Лозен ще бъдат информирани за фермата

Започна цялостна проверка на проекта за изграждане на ферма за насекоми

Сандов увери, че няма риск за здравето и екологията от инвестиционния проект на "Насекомо". МОСВ ще направи всичко, което позволява закона, и ще се сложат допълнителни уреди за измерване на замърсяването на въздуха, за да се следи неговата чистота, която достига до населеното място - в село Лозен. Не бих искал да има антагонизъм, но това е обективно действие за това България да се включи в процес на биоикономика и да продаваме технологии, подчерта екоминистърът.