Предизвикателствата пред проекта на Столична община за управление на отпадъците след последните решения на съда по процедурни въпроси за финализиране на този проект. Това обсъдиха на среща вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Информацията е на МОСВ.

Двамата са съгласни, че са нужни общи инициативи за подобряване на качеството на атмосферния въздух в София. Обсъдени са спешни мерки за подобряване на качеството на въздуха в столицата. Повод за думите им е очакването страната ни за втори път да бъде осъдена от съда в Люксембург заради мръсния въздух.

Екоминистърът изтъкна, че настоящото ръководство на МОСВ е наследило наказателни процедури от Европейската комисия (ЕК). За тяхното прекратяване е нужно съдействие от общините.

С и без общинска заря - в новогодишната нощ дишаме три пъти по-мръсен въздух

С и без общинска заря - в новогодишната нощ дишаме три пъти по-мръсен въздух

Това показва анализът на МОСВ

Столична община изпълнява две програми за безплатна подмяна на отоплителни уреди на твърдо гориво. Едната се финансира от Оперативна програма "Околна среда 2014-2020", а другата по програмата "Лайф".

По ОПОС около 1000 са подменените печки на дърва и въглища на домакинства в последните 4 месеца, подписаните договори за подмяна с домакинства са над 5500, а новопостъпилите заявления от граждани са над 1400. Тези резултати отчете кметът на София, като подчерта, че и в момента гражданите могат да подават заявления за включване.

Вятърът разчиствал въздуха в София, станцията на Орлов мост още липсва

Вятърът разчиствал въздуха в София, станцията на Орлов мост още липсва

Общината бе осъдена за мръсен въздух

Министър Сандов посочи, че за първи път се осигурява национално финансиране от 47 млн. лв. за създаването на национален механизъм за инвестиции в подобряване качеството на въздуха. Споделената визия на Министър Сандов бе, че "подобрявайки качеството на атмосферния въздух, осигуряваме по-благоприятна среда за живот и спасяваме човешки животи".

От Столична община са готови да кандидатстват с проекти за облагородяване на 134 т. нар. кални точки в междублоковите пространства през 2022/2023 г., подмяна на отоплителни инсталации на твърдо или дизелово гориво на училища и детски градини, както и изграждане на соларни системи на покриви на общински сгради.

"София е градът с най-голяма готовност за въвеждане на нискоемионни зони", заяви зам.-кметът по екология на Столична община Десислава Билева. Подготвени са две зони (център и широк център) и се подготвя наредбата, която ще регламентира движението на автомобили в тях в периодите за превишения на нормите на ФПЧ.

Обследват се възможности за осигуряване на големи складови площи, на които да престоява дървесината, предназначена за продажба за огрев. Това е съобразно изискването за отопление да се използват сухи дърва, което намалява чувствително фините прахови частици, които се отделят при горене.

Разделното събиране е изключително важно и е основна част от новата политика на МОСВ, подчерта Сандов. Тази политика ще бъде провеждана в сферата на управление на отпадъците на национално ниво, особено в частта за повишаване на обема и подобряване на качеството на разделно събраните отпадъци.

Изправят пред съда шофьор, превозвал незаконно отпадъци

Изправят пред съда шофьор, превозвал незаконно отпадъци

Возил ползвани автокатализатори и начупени пити от тях

Той препоръча на столична община да предприеме в съкратени срокове възможните мерки, особено в посока разширяване и подобряване на възможностите за разделно събиране на отпадъците и разработването на нов механизъм с допълнителни стимули за гражданите.

"Столична община е готова да подпомага различни пилотни проекти, които ще увеличат процента на разделното събиране", заяви в отговор кметът Фандъкова.

По време на срещата министърът информира, че от страна на ОПОС е приключена оценката на проектното предложение, внесено през август 2021 г. за изграждане на ВиК инфраструктура в кварталите "Бенковски", "Драгалевци", "Кръстова вада - Изток", "Обеля", "Симеоново" и "Суходол", както и агломерации Нови Искър и Банкя.

Вече е изготвен проектодоговор за безвъзмездна финансова помощ, който може да бъде подписан още този месец. Столична община изпълнява проект за изграждане на канализация в изброените квартали, както и дооборудване на ПСОВ- Кубратово, на обща стойност 140 млн. лв., от които 94 млн. лева са финансирани по ОП "Околна среда 2014-2020" със срок за изпълнение декември 2023 г.