Електробуси, зелени зони и модернизация на "Топлофикация". Това обсъди на среща днес, кметът на София Йорданка Фандъкова с 4-ма еврокомисари. Целта на новите превозни средства е София да изработи широка мрежа на довеждащ транспорт до метрото и до големи спирки на градския транспорт. Удобен транспорт от кварталите е ключов фактор за намаляване на използването на лични автомобили за ежедневните пътувания.

Подкрепа за разширяването на софийското метро, както и на мрежата на довеждащия транспорт изрази европейският комисар по транспорт Адина Валеан. Кметът Фандъкова представи плановете за строителството на новите метроучастъци и интермодални транспортни хъбове. Комисар Валеан представи новите възможности за закупуване на електробуси. Целта на новите превозни средства е София да изработи широка мрежа на довеждащ транспорт до метрото и до големи спирки на градския транспорт. Удобен транспорт от кварталите е ключов фактор за намаляване на използването на лични автомобили за ежедневните пътувания.

Фандъкова представи нови проекти за изграждане на "зелени зони" в кварталите, както и използването на възобновяема енергия за отоплението на общинските детски градини и училища.

Снимка 564776

Източник: Столична община

По време на срещата с комисаря по околна среда Фандъкова представи постигнатите резултати за подобряване на качеството на въздуха. "През последните 3 години София постига съответствие със средногодишната норма за ФПЧ 10 на всички автоматични станции. А през 2021 г. само на една от станциите е регистрирано превишение на средно денонощната норма" - заяви Фандъкова. Тя представи останалите мерки, по които градът работи за трайно подобряване на качеството на въздуха в българската столица. Комисарят изрази своята подкрепа за въвеждането на нискоемисионните зони в София, което е планирано от местната власт за тази година.

Въглищните централи да работят сезонно, обмисля Сандов

Въглищните централи да работят сезонно, обмисля Сандов

265 млн. лв. от старата програма ОПОС няма да могат да бъдат усвоени

Планът за модернизация на "Топлофикация София" беше разработен в последната година. Той има за цел да стабилизира цената на топлинната енергия чрез допълнително производство на електричество от дружеството. "Освен икономически и социални ползите от проекта са и екологични. Първо, защото планът предвижда преминаване от природен газ на "зелен водород" и понижаване на емисиите с изграждане на новите мощности" - заяви Фандъкова. Тя подчерта, че целта на общината е да се разгледат различни възможности за финансиране на модернизацията, която е изключително важна за над 1 млн. граждани на София, които използват централно топлоснабдяване.