Асен Личев успокоява омбудсмана, че жителите на Лозен ще бъдат информирани стъпка по стъпка за действията на Министерство на околната среда и водите, както и на РИОСВ - София по отношение на инвестиционните намерения за изграждане на ферма за насекоми.

Асен Личев е уведомил с писмо Омбудсмана за действията, които са предприети от МОСВ след поисканата цялостна проверка на проекта за изграждане на ферма за насекоми в района на софийското село Лозен. Уведомлението за инвестиционно предложение от фирма "Насекомо" АД е внесено в РИОСВ-София през юни 2021 г. с предмет вътрешно преустройство на производствено-административна сграда в пилотна ферма за насекоми. На 21.09.2021 г. РИОСВ-София се произнася с писмо, че заявеното инвестиционно предложение не подлежи на регламентираните процедури по ОВОС.

Собственикът на фермата за лаври в Лозен отрича да цапа

Собственикът на фермата за лаври в Лозен отрича да цапа

В България и ЕС нямало забрана за разполагане на подобни фабрики до населени места

В отговор на общественото недоволство на жителите на с. Лозен, изразено в сигнали до МОСВ и до Омбудсмана на Република България, министърът на околната среда и водите постанови РИОСВ-София да оттегли становището си и да възобнови административното производство по произнасяне, съгласно разпоредбите на Закона за опазване на околната среда.

Така РИОСВ-София ще се произнесе повторно по уведомлението за инвестиционно предложение.

Съгласно разпоредбите на Закона за опазване на околната среда, процедурата включва активно предоставяне на информация на засегнатото население на най-ранен етап и участие на обществеността във вземането на решение за осъществяване на инвестиционното намерение.

Жителите на село Лозен на протест заради ферма за ларви
Обновена

Жителите на село Лозен на протест заради ферма за ларви

Решени са на крайни мерки

Малко след съобщението от МОСВ от биотехнологичната компания "Насекомо" разпространиха информацията, че канят жителите на село Лозен да се запознаят с производството на протеини и обявяват Дни на отворените врати на 19 и 20 ноември - петък и събота. Посещенията се организират по групи, заради COVID-ограниченията, като и в двата дни - за удобство на гражданите - времето за посещения е от 13.00, 15.00 и 17.00 часа.