И военноморските сили се усъмниха в достоверността на информацията за плаващи мини в Черно море. Контраадмирал Кирил Михайлов обясни на брифинг във Варна, че вероятността от инциденти е изключително малка.

Според оценката на силите ни целта на руските публикации е да създаде повече страх и напрежение, както и да наруши търговския трафик.

Въпреки това на брифинга бяха представени изображения какво представляват мините на слайдове. Ако мините дрейфът в морските води според теченията около 14-тия ден те биха били на Калиакра, на 16-тия при Варна, на 18 при Бугас, а на 20-тия ден биха били извън акваторята на България.

Малка е вероятността за инциденти, но това е военен конфликт и не трябва да се изключват никакви опасностите. Най-вероятно има и действително отделни откъснали се мини, тъй като действително в началото на войната са направени такива заграждения.

Засега няма потвърждение, че мини плават в Черно море

Засега няма потвърждение, че мини плават в Черно море

Създадена е организация обаче за предупреждение

Опасността от такива мини не е толкова за рибарските лодки, колкото за големите кораби, които са по-трудно маневрени и плават често нощем, когато мините се забелязват по-трудно.

Туристи няма да прескачат мини по плажовете, каза Кирил Михайлов.

Той посочи и това, че само преди седмица е имало докладван случай за забелязан предмет и военноморските ни сили са реагирали напълно адекватно - оказало се откъснат буй. Подготвени сме и знаем как да реагираме, успокои Кирил Михайлов.

Припомняме, че скептично за достоверността на информацията за голям брой плаващи свободно мини в Черно море се изказа и областния управител на Бургас по-рано през деня. 

Правителството следи морските граници за опасност от украински мини в Черно море

Правителството следи морските граници за опасност от украински мини в Черно море

След съобщенията, че известен брой морски мини, поставени на плажа в Одеса, са били отнесени от буря