Българското правителство взима всички необходими мерки, за да се гарантира безопасността на морските ни граници. Ще бъдат постоянно следени морските ни граници, както и курсовете на всички съдове в акваторията на Черно море. 

Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Съобщението бе направено във връзка с информациите, че известен брой морски мини, поставени на плажа в Одеса, са били отнесени от буря и плуват в Черно море, представлявайки заплаха за плавателните съдове.

Областните управители, заедно с органите на министерство на отбраната, ще са в готовност да организират обезопасителни операции, ако това се наложи. Умолява се и населението в областите Добрич, Варна и Бургас да проявява бдителност и при подозрителни сферични обекти във водата или на брега, гражданите трябва да сигнализират на телефон 112.

От Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) също следят развитието на новините.

"Уведомил съм рибарите от двете най-големи сдружения у нас - "Черноморски изгрев" и "Асоциация на производителите на рибни продукти БГ Фиш", по възможност да не влизат в морето до пълното изясняване на проблема", коментира Изпълнителният директор на ИАРА Христо Панайотов.

Русия съобщава за ликвидирани чужди наемници в база край Житомир

Русия съобщава за ликвидирани чужди наемници в база край Житомир

Предупреждава, че полкът "Азов" готви терористични атаки в Лвов

Припомняме, че вчера руската федерална служба за сигурност съобщи и за плаващи мини в западната част на Черно море. Според версията на ФСБ около 420 закотвени мини, поставени от Украйна на подходите към пристанищата Одеса, Очаков, Черноморск и Южни, са паднали от котвите си поради буря и сега се носят свободно в западната част на Черно море.

От руското министерство подчертаха, че според Конвенцията за поставяне на подводни, автоматично детониращи контактни мини е забранено да се поставянето по този начин на закотвени, автоматично детониращи контактни мини.

В същото време главният редактор на портала BlackSeaNews и съосновател на Украинския институт за стратегически изследвания в Черно море Андрий Клименко написа във Facebook, че мините са поставени от руската страна.

Гърция предупреди корабите си за опасност от украински мини в Черно море

Гърция предупреди корабите си за опасност от украински мини в Черно море

Има риск мините да достигнат до Босфора и Егейско море

Днес предупреждение към корабите под гръцки флаг за опасност от украински мини в Черно море изпратиха гръцките власти.

От гръцките корабоводни институции предлагат да променят маршрута на плавателните съдове, за да избегнат риска.

Гръцкото министерство на търговския флот обърна специално внимание на информацията от руска страна за движението на мини в Черно море, които има риск да достигнат до Босфора и Егейско море.

От Института за сигурност и проучване на морето към министерството на флота в Атина е обезпокоени от риска за всички кораби под гръцки флаг, които се намират в района.

Към момента специалистите не могат да прогнозират, дали мините ще достигнат и до Егейско море и каква е тяхната разрушителна сила.