Европейската комисия назначи две българки на високопоставени длъжности в структурите си. Мариана Коцева е назначена начело на Евростат, а Андрияна Сукова ще бъде новия заместник-генерален директор на генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване".

За първи път българин ще заеме поста генерален директор в Комисията. Новоназначената Мариана Коцева, която ще оглави Евростат, е и първата жена, начело на европейската статистическа служба.

Коцева беше заместник-генерален директор на Евростат в Люксембург от 2012 г. Зад гърба си тя има почти шест години трудов стаж в Евростат и десет години като генерален секретар, а след това и председател на Националния статистически институт на България.

Българката Андрияна Сукова пък ще поеме поста заместник-генерален директор на генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване", реши ЕК.

Биографията й включва близо седем години работа в дирекция "Заетост". Сукова е работила по-специално в областта на мониторинга и изпълнението на програми в рамките на Европейския социален фонд - компетентност, която ще бъде от решаващо значение за предстоящите преговори за новата многогодишна финансова рамка, която Комисията ще предложи през май. Сукова е и бивш заместник-министър на земеделието на България и член на кабинета на бившия комисар по защита на потребителите Меглена Кунева.

Днешните назначения на Европейската комисия включват още четирима нови генерални директори и четирима заместник-генерални директори.

Новоназначените променят броя на жените на тези ръководни позиции като той стига до 36% в сравнение с 11% през 2014 г.

Това е резултат от ангажимента на председателя Юнкер да достигне съотношение от 40% до 31 октомври 2019 г.