Доц. Чилингирова, каква е Вашата равносметка за изминалата 2020 г. относно честотата на онкологичните заболявания и най-честите локализации и стадии?

Тенденциите за увеличение на броя новодиагностицирани случаи се запазва. Макар данните за 2020 г. все още да не са официално публикувани, не смятам, че ще се наблюдава голяма промяна. В България годишно се диагностицират над 33 000 нови случая. Тревожно е обаче, че голяма част са в напреднал стадий, което променя терапевтичното поведение. По данни на Глобокан (Организация за глобално наблюдение на рака към СЗО) ракът на белия дроб е най-често диагностицираното онкологично заболяване в света (11,6% от всички случаи) и водеща причина за смърт (18,4% от всички случаи). За България при карцинома на белия дроб тенденциите в заболяемостта и смъртността показват увеличение и при двата пола и са по-високи от средните за Европа. 70% от пациентите се диагностицират в напреднал (III, IV) стадий на заболяването, което изисква комплексно лечение и постоянна медицинска грижа. В северозападна България по последни данни заболяемостта и смъртността от онкологични заболявания остават сред най-високите за страната. Най-честото онкологично заболяване при мъжете остава ракът на белия дроб, а при жените - този на гърдата. Въпреки пандемичната обстановка в момента, не бива да забравяме, че като социалнозначимо заболяване с широко разпространение, водещо до икономически, социални и демографски щети, ракът остава сред основните приоритети на всяка здравна система.

Какво е значението на ранната диагностика на онкологичните заболявания?

Ранната диагностика е от изключителна важност. Една най-добрите стратегии за борба с рака е именно превенция и профилактични прегледи, обхващащи голяма част от населението. Особено важно е хората да са добре информирани за рисковите фактори за онкологичните заболявания.

Открито насърчавам редовното провеждане на профилактични прегледи, както и консултация със специалист и провеждане на необходимите изследвания с цел уточняване на състоянието на всеки един пациент. По отношение на онкологичните заболявания както в диагностиката, така и в лечението са важни комплексният подход и достъпът на пациента до специализиран онкологичен център, където могат да му бъдат предоставени на едно място всички съвременни диагностични и терапевтични възможности, както и необходимите консултации със специалист. Такава онкологична структура функционира успешно в болница "Сърце и Мозък" Плевен, като всички пациенти имат достъп до високотехнологични изследвания за диагностика, в последствие при необходимост оперативно или лекарствено лечение, както и лъчелечение. Прегледите на вече диагностицирани пациенти с цел получаване на второ мнение също са от особено значение.

Какви нови лечебни подходи и методи се прилагат във вашата клиника?

В клиниката по Медицинска онкология и отделението по лъчелечение прилагаме всички съвременни методи за лечение на онкологичните заболявания. МБАЛ Сърце и Мозък разполага и с дневен стационар за провеждане на лечение на злокачествени солидни тумори по клинична пътека и амбулаторна процедура, финансирани от НЗОК. Ние работим с модерна и високотехнологично оборудване. Спазваме актуалните международни и национални стандарти и извършваме съвременно лекарствено лечение на всички видове злокачествени солидни тумори между които: карцином на белия дроб, карцином на гърдата, колоректален карцином, карцином на хранопровода и стомаха, карцином на панкреаса, чернодробен карцином, гинекологични злокачествени тумори (карцином на яйчника, карцином на маточната шийка и др.), тумори на глава и шия, урогенитални тумори (тумори на бъбрека, пикочния мехур, тестиса), саркоми и ГИСТ, невроендокринни тумори, малигнен меланом както и други редки тумори и тумори с неизвестно първично огнище.

Нашите пациенти имат пълен, неограничен и своевременен достъп до всички актуални и утвърдени терапии, които са показани за тяхното заболяване. Прецизната онкология като неоадювантна и адювантна химиотерапия, съответно при метастатична болест и палиативна химиотерапия, таргетна (прицелна) терапия, имунотерпия, ендокринна (хормонална) терапия са само част от възможния спектър за лечение. Болница Сърце и Мозък е единствената на Балканите, която е оборудвана с последно поколение Гама нож - за лечение на мозъчни тумори, и линеен ускорител, който чрез прецизно насочване позволява унищожаване на болните тъкани без необходимост от отворени операции и високо лъченатоварване. Екипът на нашата клиника работи в тясна колаборация с екипа на отделението по лъчелечение за постигане на оптимални терапевтични резултати. Специалистите лъчетерапевти са едни от първите в страната, които прилагат радиохирургично лечение на световно ниво, което дава отлични резултати при редица тумори.

Специалистите ни са отлично подготвени и извършват диагностика, стадиране на всички видове солидни злокачествени тумори при пациенти над 18 години, консултации на онкологично болни (включително и онлайн), диспансерно наблюдение и т.н. Множеството клиники, отделения и лаборатории дават възможност за бърз интердисциплинарен подход и медицински консилиуми на пациенти със съпътстващи заболявания като сърдечни, неврологични, съдови, хирургични, генетични, в това число и с водещи специалисти в чужбина. На разположение на всички пациенти са психолози и физиотерапевти.

Ние провеждаме клинични проучвания на иновативни лекарствени терапии в съответствие с националното и европейското законодателство и при спазването на най-високите етични и медицински стандарти с оглед безопасността на пациента и предоставянето на най-доброто лечение. Екипът на клиниката участва в научни проекти с редица академични институции от страната и чужбина.

Как протича лечението на онкоболните в условията на КОВИД пандемия и има ли нещо по-различно? По какъв начин се отразява COVID-19 на вашите пациенти?

Пациентите със злокачествени заболявания трябва да получават необходимите грижи и лечение без прекъсване, независимо от епидемичната обстановка, защото всяко забавяне или отлагане на противотуморна терапия би могло да върне постигнатият вече прогрес. Разбира се, ние предприемаме всички противоепидемични мерки и стриктно ограничаваме вирусната експозиция на нашите пациенти, оценяваме индивидуалното състояние, терапията и потенциалните рискове при лечение в условията на епидемия.

От началото на пандемията се наблюдава закъснение в диагностицирането, вследствие на което заболяването се открива в напреднал стадий и с редица усложнения. Страхът от заразяване с вируса несъмнено оказва влияние върху хората, но въпреки това моят призив е: не подценявайте профилактичните прегледи, посещенията и консултациите при специалист, защото те биха спасили живота Ви. И ако провеждате лечение, не го прекъсвайте, защото както забавянето в диагнозата на едно онкологично заболяване, така и забавянето в лечението му, биха довели до прогресия на болестта и усложнения.

Във връзка със споровете около ваксините какво е вашето мнение за приложението им при онкологичните пациенти и има ли някакви рискове за тях?

Въпросът с ваксините при пациенти с онкологични заболявания доведе до много различни мнения сред специалистите. При всички случаи тези пациенти са с повишен риск от по-тежко протичане на COVID, затова ваксиниране като цяло се препоръчва. Онкологичните пациенти следва да се ваксинират независимо дали имат активно онкологично заболяване; провеждат противотуморната терапия; са в периода на проследяване след лечение или вече са преживели онкологично заболяване.

Въпреки това съществуват специфични препоръки на различни национални и международни научни дружества за точния момент на ваксиниране срещу COVID. Контраиндикациите за ваксиниране са еднакви за всички. Тъй като има ограничени данни за ефектите от COVID-19 ваксинирането при пациенти с онкологично заболяване по отношение на ефикасност и продължителност на имунния отговор, както и за взаимодействието с прилаганите противотуморни терапии, информацията и насоките за ваксиниране на онкологично болни ще бъдат резултат от опита на база ваксинационните програми на всяка отделна държава и данните от реалната ежедневна клинична практика.

В момента в болница Сърце и Мозък разполагаме с най-голямото COVID отделение и реанимация. Тези отделения и обособените кабинети за ваксинации бяха инспектирани лично от Министъра на здравеопазването миналата седмица.

Организирате безплатни консултации за онкоболни. Издайте повече - къде и кога ще се провеждат, а също и какво трябва да знаят всички, които биха искали да се възползват от тези прегледи?

Да, така е. Наша цел е всеки онкологичен пациент да получи подробна информация и адекватна помощ, достъп до съвременно и високоспециализирано лечение и възможност за получаване на второ мнение. Консултациите ще се провеждат от 13 до 18 ч след предварително записан час на тел 064 678400. Безплатните консултации са за всички пациенти със солидни злокачествени тумори, на които предстои започване на лечение, провеждат такова или желаят второ мнение.