В София 91 % от децата са кърмени, но едва 7,6% от тях са кърмени до шестия месец, както препоръчват експертите към Световната здравна организация.

Това сочи проучване на Националния център за опазване на общественото здраве, предаде zdrave.net.

Според данните на изследването 14,2% от новородените са кърмени до първия месец, 32% до втория, 11,6% до третия, 10,9% до четвъртия и 5,9% до петия.

Националният консултът по хранене и диететика проф. Стефка Петрова коментира, че е прекалено малък и броят на децата, който са били закърмени веднага след раждането.

Статистика сочи, че едва 1,8% от новородените са били кърмени до 1 час след раждането, а 25% - до шест часа след раждането.
Специалистът напомни, че е много по-добре за здравето на бебето то да бъде привикнато към майчината кърма веднага.

Като проблем бе посочен и фактът, че в 72% от случаите на детето е давано освен кърма и други течности.
Проф. Петрова коментира, че храненето през първите две години от живота на детето е изключително важно за бъдещето му здравословно състояние.

Ето защо от СЗО се препоръчва до 6 месеца след раждането на детето да не бъдат давани допълнителни храни или течности.
Друго изкискване на организацията е създаване на условия за кърмене от държавата, която трябва да гарантира на жената взимането на майчинство. Важна е и работата на педиатрите и другите специалисти, които трябва да информират майката за ползите от кърменето.

Според д-р Станка Маринчева, депутат от ПГ „Коалиция за България" кърменето е най-пълноценният начин за хранене на бебето.

Нещо повече, то повишава имунната му защита и влияе положително върху психическото и интелектуалното му развитие.
Големи са и ползите за майката, защото кърменето намалява риска от желязо-дефицитна анемия, заздравява костите и намалява риска от злокачествени заболявания.

Д-р Анета Попиванова от СБАЛАГ „Майчин дом" пък коментира, че много важно за кърменето е в родилните и детските отделения на лечебните заведения да се създадат условия за кърмене.

Нейният колега д-р Методи Янков, управител на Първа АГ болница „Св. София" пък заяви, че това не е лесно, особено когато има 25 раждания за денонощие и всички екипи са заети с тях.

Той обаче съобщи, че в ръководената от него болница има специален кабинет по кърмене. Все още обаче е проблем, че родилките го ползват едва на другия ден след раждането. В момента болницата работи по програма, която да помогне за разрешаването на този и други въпроси, свързани с кърменето.