Едва 7% от жилищата у нас отговарят на съвременните изисквания за енергийна ефективност. Това показва анализ на Българската строителна камара.

Необходимо е да бъдат санирани над 700 000 сгради.

Изпълнителният директор на Камарата Валентин Николов обясни пред БНР, че става въпрос за малко над 184 млн. квадратни метра разгърната застроена площ. Той посочи, че са подготвени 3250 проекта, които са одобрени и чакат финансиране.

704 000 жилища се нуждаят от саниране

704 000 жилища се нуждаят от саниране

Това показва анализ на състоянието на жилищния фонд

Проблемът е толкова голям и толкова мащабен за България, той не може да бъде решен с една програма, с един механизъм, с една форма, категоричен бе Николов.

Запитан колко от малките строителни фирми могат да преминат през кризата, ако имат възможност да участват в програма за саниране, той съобщи, че в момента около 40% от фирмите работят без промяна в ритъма на работа. При други 40% има забавяне и свиване на дейността, а около 15-20 % са преустановили напълно работа.

Според него строителството е сектор, който много бързо може да увеличи обема си, ако има работа, поръчки и хора. В момента хора има и ние трябва да се помъчим да ги задържим, сега ни трябват поръчки, обясни Николов.

По негови данни половината фирми в строителния сектор, които през последните 5 години са поискали от НАП удостоверения за работа в чужбина, вече не съществуват в правния мир.

8 от 10 фирми са фалирали заради проблеми с плащания от основния възложител, посочи Николов.