Европейската комисия потвърди днес, че България е изпълнила ангажиментите си за приемане на актуализирани Планове за управление на речните басейни (ПУРБ), съобщиха от екоминистерството.

Това означава, че срещу страната няма да бъде стартирана наказателна процедура, каквато опасност имаше - заради натрупано в минали периоди забавяне.

От министерството на околната среда и водите поясниха, че са създали необходимата организация и след като на 29 декември 2016 г. Министерският съвет прие ПУРБ на четирите района за басейново управление, МОСВ е изпълнило ангажиментите си по това предварително условие на Европейската комисия.

Девет общини искат да развиват минералните си извори с програма от МОСВ

Девет общини искат да развиват минералните си извори с програма от МОСВ

3,5 млн. лева е бюджета на програмата

Плановете за управление на речните басейни са стратегически документи, които регулират управлението на водите на принципа на водосбора на речните басейни. Целта им е да помогнат за опазването и подобряването на състоянието на водите и свързаните с тях екосистеми.

ПУРБ се разработват за втори път в страната и в ЕС. Прави се във връзка с прилагане на изискванията на Рамковата директива по водите и Закона за водите.

Разработването на плановете минава през актуализация на характеристиките на всеки район за басейново управление. За целта се правят анализи на факторите, които влияят върху състоянието на водите, определя се регистър на зоните за защита на водите, прави се оценка на състоянието им и се изготвя и икономически анализ на водоползването.

65 километра нови канали за водоснабдяване ще има в София

65 километра нови канали за водоснабдяване ще има в София

Столична община и екоминистерството подписаха договор за

Програмата от мерки е основният инструмент, с който ще бъде осигурено устойчивото управление на водите, се казва още в съобщението на МОСВ. В нея са включени мерки за конкретни места, оценени като необходими за постигане на целите в зависимост от установените проблеми - като изграждане и реконструкция на пречиствателни станции за населени места, закриване и рекултивация на депа за битови отпадъци, прилагане на добри земеделски и фермерски практики и изграждане на рибни проходи.