Спасителните екипи на Министерството на извънредните ситуации продължават работа в засегнатите от пороите райони на страната, съобщават от пресцентъра на министерството.

Нанесени са сериозни щети на инфраструктурни обекти, на много места е пострадала селскостопанската реколта.

След постъпили сигнали от телефон 112, екипи на МИС отводниха приземен етаж на основното училище в село Гара Орешец, Видинско и наводнени мазета на ул. „Карлово" №21 в Плевен.

Спасители от Монтана отводняват улица „Н. Вапцаров" №17 в село Горно Озирово, наводнена от близката река. Има опасност от наводняване на близките къщи.

Към 14:15 часа е получен сигнал, че третият етаж на кметството в с. Радомирци е наводнен. Подкопан е мостът на река Златна Панега и отнесен паважа на ул. „Христо Ботев". Сформирана е комисия за оглед и оценка на щетите.

Към 07:30 часа е получен сигнал за вода, която минава над моста на ул. „Н. Обретенов" в кв. „Мала Кутловица" в Монтана и хората не могат да преминават от там. Спасителна група от Териториална дирекция на МИС в Монтана и багер на ВиК са разчистили коритото от падналите клони и натрупаните наноси.

Екип на МИС в Русе е изтеглил аварирал лек автомобил с чужда регистрация в образувана от дъжда голяма локва на пътен възел „Христо Ботев" в града. Автомобилът е изтеглен встрани от пътното платно, на бул. „България". Уведомен е дежурният на Общ. СС и УК за вземане на мерки от община Русе за отпушване на отводнителната канализация.

Спасители на министерството са отстранили паднали дървета и клони в района на х-л „ Метропол" в к.к. „Златни пясъци", на улиците „Кръстьо Българията" №23  и  „Река Лева" №54 във Враца, на ул. „Цар Борис III" №11 в Монтана, улиците  „Бетховен" №11 и „Славейна" №3  в Пловдив.

В Русе на ул. „Тулча" №6 е отстранен паднал бор преди отбивката на ул. х. „Витошко лале" на „Б. Стефанов", бор на главния път до читалището в кв. „Панчарево"  и на кръстовището на улици „Ген. Гурко" и „Стефан Караджа" в Стара Загора. Отстранено и е паднало дърво на шосето след село Бъдеще, Старозагорска област. Пострадали няма.

Продължава работата по ликвидиране на последствията от бурята вчера. Екипите на МИС са в готовност за реакция при постъпили сигнали.

По-рано днес от МИС посъветваха гражданите: На телефон 112 можете да потърсите спешна медицинска помощ, помощ при пътно-транспортни произшествия и други инциденти. При пътуване е препоръчително водачът на МПС да спре и да изчака спирането на пороя.