Екипи на Военномедицинска академия (ВМА) и УМБАЛСМ "Пирогов" оперираха 11-месечно бебе с рядък тумор на черния дроб. През месец септември 2020 година на детето е поставена диагноза хепатобластом - рядко злокачествено образувание на черния дроб, което се среща при бебета и малки деца.

В началото на месец януари бебето е транспортирано от Детската онкохематология във Варна в столичната спешна болница, където грижите за него поема екипът на доц. Христо Шивачев от Клиника по детска хирургия.

Отстраниха тумор от бедрената кост на 13-годишно момиче в Горна баня

Отстраниха тумор от бедрената кост на 13-годишно момиче в Горна баня

Операцията е направена от изцяло български екип

Туморът се развива бързо, а неговата специфика налага намесата на проф. Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА. Преди оперативна интервенция малкият пациент преминава през няколко курса на химиотерапия, вследствие на които обемът на образуванието е редуциран до 6 см.

Проф. Владов обясни, че възстановяването на детето върви добре и вчера то е било изписано. Последващите стъпки относно лечението ще бъдат определени от специалистите-онкохематолози поясни доц. Шивачев.