С бели костюми и противогазови маски, екоактивисти излязоха на протест пред Министерски съвет. Те искат незабавно затваряне на фермите за норки заради Covid-19.Някои от демонстрантите носеха имитации на норки на поднос, други изразиха своето недоволство чрез плакати на които пишеше "Фермите за норки са ферми за COVID-19.Те настояват държавата да гарантира на българските граждани, че няма да допусне възникване на огнища.

По-късно бе изпратено отворено писмо от 75 организации до министър-председателя Бойко Борисов, президента Румен Радев и омбудсмана Диана Ковачева.

Те настояват за пълна прозрачност по отношение на контрола, мерките и резултатите, извършени досега във фермите за норки, във връзка с предотвратяване риска за човешкото здраве от COVID-19.

Разработваните в момента човешки ваксини се фокусират върху създаването на антитела, които разпознават точно този спайк-протеин на вируса. Датските учени са загрижени, че подобни генетични мутации на вируса могат потенциално да компрометират ефикасността на ваксините. Информацията за горепосочените факти е разпространена официално от датските власти, включително и в рамките на Съвета на Европейския съюз. В същото време, в България не се съобщава публично какво е състоянието във фермите за норки, колко теста се извършват върху хора и норки и какви са резултатите. Още повече, че биосигурността и контрола в българските ферми за норки не са на нужното ниво. За това свидетелстват множеството сигнали за забелязани. Единствената прозрачна мярка до този момент е обявеното ваксиниране във фермите за норки, заявяват те.

Кой може да гарантира, че докато се доставят и поставят ваксини работниците вече не са заразили норките и обратно хората не са заразени с мутирал щам? Има ли изследвания на продукцията от ежегодното избиване на норки през ноември 2020? Къде е посочената продукция и има ли опасност кожите да носят зараза от коронавирус, питат от организациите.

Те настояват държавата да гарантира здравето и сигурността на своите граждани, като забрани създаването на нови ферми за норки на територията на страната.

Те искат още необходимите действия, за да ускори разглеждането на законопроекта за забрана на фермите за ценни кожи, на основание високите рискове от тези обекти за разпространение на зоонози, в т.ч. и COVID-19.

Припомняме, че доклад на правителствена агенция, която следи коронавируса в Дания, показа мутация на вируса, открит при 12 души в северната част на страната, които са заразени от норки.

Здравният министър Магнус Хюнике заяви, че половината от 783 случая на Covid-19 в Северна Дания са свързани с животните.

Дания избива 15 млн. норки заради COVID-19

Дания избива 15 млн. норки заради COVID-19

Тежка мярка, тъй като това е водещ бизнес за страната

Дания е един от основните износители на кожа от норка в света, като произвежда приблизително 17 милиона кожи годишно, 40 процента от световното производство на норки.

Пре октомври Дания започна да избива милиони норки в северната част на страната. Правителството обеща да компенсира земеделските производители.

Миналият месец Унгария забрани фермите за норки и лисици.

Потвърдени случаи във ферми с норки има в Швеция, Дания, Полша, Испания, Франция, Гърция и Холандия.