Да се въведат такси за безплатните найлонови торбички и постепенно да бъдат забранени, предлагат от екоорганизациите "Грийнпийс" и "За Земята".

Едва шест души се събраха пред сградата на Министерството на околната среда и водите, за да поискат от ресорния министър по-конкретни мерки за намаляване на найлоновите торбички.

Датата 3 юли не е избрана случайно, тъй като днес отбелязваме Международния ден за свят без пластмасови торбички.

Гражданите, които се събраха пред министерството, посочиха, че в момента наредбата, свързана с продуктовата такса, която посочва какви да са таксите за различните видове найлонови торбички, е абсолютно неработеща.

Данита Заричинова, представител на екологично сдружение "За Земята", е категорична, че трябва да се промени тази наредба. Тя обяви, че ще внесат едно отворено писмо до министъра, подписано от "За Земята", "Грийнпийс".

"Инициативата за дунавските острови" е да се промени тази наредба и да бъде спрямо новите изисквания на ЕС за истинско намаляване на найлонови торбички. Всички такива торби да се смятат за еднократни, защото в момента една част от тях, които са с дръжките, според наредбата се водят за многократни и нямат такса".

Заричинова е на мнение, че трябва да се въведе по-висока цена на найлоновите торбички, а тези, които сега са безплатни, също трябва да започнат да се таксуват.

Тя смята, че след време трябва да има и пълна забрана на найлоновите торбички, "но трябва да се внесе постепенно, за да осъзнаят хората каква е ползата от нея".

Екозащитничката даде за пример Италия и Франция, където вече е въведена пълната забрана, а в Ирландия е увеличена таксата. Именно това е довело до значително подобрение за намаляване на пластмасовите торби, уточни Данита Заричинова.

"Много хора вече започват да бъдат отговорни към това да правят по-малко пластмасови отпадъци, но всеки път, когато влязат в магазина и видят, че те са на ролка и са безплатни и са навсякъде и отделно на касата те питат "искате ли торбичка", това предразполага към по-малко самосъзнателност. Затова трябва да има и закони, освен отговорност на потребителите", каза Заричинова.

Всички, които се събраха на митинга, бяха поканени на среща с представители на Министерството на околната среда и водите.