Коалиция "За да остане природа в България" посочи Министерство на околната среда и водите (МОСВ) като основен виновник за незаконното навлизане на хоро в едно от Седемте рилски езера.

Природозащитниците предупреждават, че в близките дни ще изнесат информация за безсмислено разпиляване на 600 000 лева бюджетни средства от страна на МОСВ във връзка със забавеното обявяване на защитената зона от Натура 2000 "Рила-буфер".

От Натура 2000 посочват, че министърът на околната среда и водите Нено Димов не е предприел необходимите действия за ограничаване на достъпа до езерата.

Експертите са категорични, че е необходимо спешно ограничаване на туристическия поток, като мярка за решаване на проблема.

"МОСВ не са направили проверка на защитените територии, предвидени за заснемането на филм, в който участват 300 души и голяма част от тях навлиза в езерото Близнака, заявиха еколозите.

Проблемите с езерата започват още през 2007 г. с идеите за мега ски комплекса "Паничище-Езерата-Кабул". Тогава поради съпротива срещу проекта директорът на Национален парк Рила е уволнен.

Еколозите твърдят още, че през 2009 г. лифтът от хижа Пионерска до хижа Рилски езера е изграден, без да има законно разрешение за това.

"МОСВ се страхува от дебат, който да предложи решение достъпа на хора в района на Седемте рилски езерата" -допълват природозащитниците.

Коалицията "За да остане природа в България" настоява МОСВ да започне да изпълнява задълженията си за опазване на природата на България, както и да не допуска налагането на глоби на България от Европейската комисия.

Те предлагат да не се допускат други подобни масови прояви в езерата и да се правят проверки при достъпа на туристи до тях.

Според еколозите е важно да се създаде план за управление на защитените зони, да се възстановят нарушените терени и да се ограничи замърсяването.