Публикуваме без редакторска намеса опровержение от ексвоенния министър Николай Цонев по повод скандала Бръмбаргейт.

Категорично се противопоставям на опитите да бъде манипулирано общественото мнение, че съм дал съгласие за нерегламентирано използване на охранителна техника.  Цитираната обществена поръчка е официална и касае монтирането  на  охранителна техника за безопасност на обектите. Такава техника  има във всички  държавни и частни публични сгради. 

Никога от нито една институция до мен не е подаван сигнал за каквито и да било нарушения от такъв тип  нито в качеството ми на директор, нито  в качеството ми на министър.

Благодарен съм на Министерство на отбраната за пуснатото вчера 24 ноември  опровержение, тъй като  изцяло потвърждава думите ми, че по мое време не е имало нерегламентирени записи  в хотелите. От прессъобщението става ясно , че:

1. До м.април 2008г., докогато аз съм директор на агенция "Социални дейности", не е имало монтирана  видео техника в хотелите и съответно няма как да е извършвано каквото и да е  наблюдение.

2. През м.март 2008г. няма как да съм поръчал бръмбари или каквото и да било за военните клубове, Централен военен клуб София и резиденция Лозенец, тъй като те са под управлението на  Стоян Стоянов - Стуци в качеството му на директор на  агенция "Военни клубове и информация". По тази причина аз не съм имал нито административни , нито финансови правомощия да правя каквото и да било свързано  с военните клубове по страната.

3. Правилно е отразено, че има нормално регламентирано видеонаблюдение в хотелите ,което съществува и до  момента, защото това е искането в докладната, която аз съм разрешил, а  именно да се  покрият стандартите по регламентираната охрана и  безопасност на хотелите.

4. Докато аз съм бил министър на отбраната в продължение на една година до мен никога и по никакъв повод не е  пристигал сигнал от каквото и да е служба, че има нередности по охрана на обектите. Какво се е случило година и половина след края на моя мандат  като министър и 2 години и половина след като вече не съм директор на "Социални дейности" нямам представа и се надявам компетентните органи да изяснят.

5. За мен звучи изключително несериозно твърдението и абсурдно внушението, че  чрез провеждането на официална обществена поръчка  се дава съгласие  за провеждане на нерегламентирано наблюдение. Това е абсурд, защото това би означавало, че всеки който е дал разрешение за монтиране на камери в Министерство на отбраната или в която и да е друга държавна или частна административна сграда  в страната всъщност извършва нарушение.