Докато не се договори нещо на хартия, скрепено с подписи, няма да можем да говорим със сигурност поне за примирие и спиране на този етап на войната. Аз не смятам, че това ще сложи край на войната, но поне да сложи край на смъртта на цивилните граждани и на военните. Това заяви бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова пред БНТ.

Това, което е важно е, че според съобщения руската страна е готова да се откаже от демилитаризация и денацификация. Ако Русия иска да напредне, ще ги свали от масата, а договарянето ще е за Луганск и Донецк, за които украинският президент Володимир Зеленски вече обявил, че е готов да преговаря. Щом се стига до договаряне на конкретика, това означава, че страните имат намерение да вървят напред, обясни Поптодорова.

Руската и украинската делегации са вече в Истанбул

Руската и украинската делегации са вече в Истанбул

Минималната задача на Киев е да "реши хуманитарните проблеми"

Доверието в похватите на Кремъл не съществува. Твърденията за химическо оръжие веднага предизвикват остра реакция от страна на всички, посочи тя.

Според нея колективните решения на ЕС и НАТО имали най-голям ефект за войната в Украйна. Вече дойде време да се използва националното лидерство. Това е сребристият знак под тъмния облак - националните шансове, които имаме, да покажем съпричастие и лидерство във взимането на решения, изтъкна Елена Поптодорова.

FT: Русия е на път да се примири с членството на Украйна в ЕС и гаранции за сигурност като чл. 5

FT: Русия е на път да се примири с членството на Украйна в ЕС и гаранции за сигурност като чл. 5

Без "демилитаризация" и "денацификация"

Тя добави, че срещата на лидерите на НАТО от Югоизточна Европа е тухла в много сложен градеж, но ще той бъде свързан с това да се изградят връзките в транспортно, дигитално и психологическо отношение.

Според нея трябва да се игнорират твърденията на руския посланик Елеонора Митрофанова. Персона нон грата е твърде крайна мярка спрямо Митрофанова и би отвело нещата много по-напред. Това би било последната капка, която ни трябва, каза още Поптодорова.