Близо до една от газовите станции на територията, завзета от сепаратистите от самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР), са били открити заровени опасни химически  вещества, поставени там "от властите в Киев", е заявила Анна Сорока, ръководител на Специалната комисия за регистриране на "престъпленията на военно-политическото ръководство на Украйна", първи заместник-министър на външните работи на т. нар. ЛНР, цитирана от РИА Новости. За тази информация няма независимо потвърждение.

Според нея властите в Луганск са получили потвърждение, че през "всички тези осем години" Украйна, "абсолютно нарушавайки нормите на международното право", е "планирала използването на химическо оръжие."

"Намерихме, вероятно, заровени опасни химически вещества в близост до река Северски Донец близо до газова станция", каза Сорока пред репортери.

Полша: Използването на химически оръжия от Путин би дало зелена светлина на НАТО

Полша: Използването на химически оръжия от Путин би дало зелена светлина на НАТО

Заплахата ще надвисне не само над Европа, но и над целия свят

Според нея превземането на населени места от сепаратистите от Луганск, което тя определя като "освобождаване", "които са били под окупацията на Украйна", дава възможност да се получи потвърждение на вече наличната информация за "военните престъпления на Киев, както и да се получи нова информация."

През последните седмици ситуацията в Донбас ескалира: Киев концентрира по-голямата част от армията си на линията на съприкосновение и редовно започна да обстрелва сепаратистките региони,които отговаряха на обстрела, като и двете страни се обвиняваха в използването на забранено от подписаните споразумения оръжие. Поради "заплахата от украинска инвазия", сепаратистите от Донбас започнаха евакуация на жени, деца и възрастни хора към Русия. Обявена бе обща мобилизация  в самопровъзгласилите се "републики". На 19 февруари лидерите на Донецк и Луганск се обърнаха към Русия с молба да признае тяхната независимост. На 21 февруари руският президент Владимир Путин подписа укази за признаване на т. нар Донецка и Луганска народни републики.

Русия нахлу в Украйна на 24 февруари. Президентът Владимир Путин определи целта на инвазията като "защита на хората, които са били подложени на тормоз и геноцид от режима в Киев в продължение на осем години". За това, според него, трябва да се извърши "демилитаризация и денацификация на Украйна". Според Министерството на отбраната на Руската федерация въоръжените сили нанасят удари само по военната инфраструктура и украинските войски. С подкрепата на руските въоръжени сили групировките на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР развиват офанзива, но руските власти твърдят, че не планират окупация на Украйна.

Междувременно се водят тежки боеве в град Мариупол, като тази сутрин украинските власти съобщиха, че руските сили са обстрелвали училище, което се използва като убежище. Училището се намира в квартал "Левия бряг", за който информацията беше, че вече е превзет от руските сили.

Едно от основните събития във войната тази седмица беше обстрелът и фактическото разрушаване на сградата на Драматичния театър в Мариупол, където се криеха стотици цивилни. Украйна обвини Русия за това, а руските военни заявиха, че става дума за провокация от страна на батальона "Азов", чиито бойци са взривили бомбардираната от тях сграда.

Неприемливо в 21-ви век: ООН за руската обсада на Мариупол, Харков и Суми

Неприемливо в 21-ви век: ООН за руската обсада на Мариупол, Харков и Суми

Помощта е много важна не само във физически, но и в психологически план

Информацията за атаката от вчера не присъства в сутрешните сводки нито на украинските, нито на руските военни, а западните агенции подчертават изрично, че данните не могат да бъдат потвърдени. Властите на самопровъзгласилата се република в Донецк съобщиха за 550 евакуирани през вчерашния ден.