Няма средства. Това беше лаконичният отговор на министъра на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем, с което тя обясни бедствията и неподготвеността на държавата и този месец при дъжда.

Според министър Етем такива наводнения и съответно човешки трагедии ще продължават да се случват.

Страната не е готова за такова предизвикателство", призна Емел Етем в студиото на бТВ. Освен това тя посочи, че освен средства и финансиране от страна на бюджета, липсва и координация между отделните ведомства, дори и в рамките на правителството.

"Докато не се промени отношението на всички институции към проблемите и съгласие по приоритети, които да се изведат, няма да имаме успех. Аз съм направила каквото мога", каза Емел Етем.

Въпреки това на въпрос, има ли според нея все още кой да ръководи държавата, вице-премиерът отговори положително: „Смятам, че все още има.... Народът ще оцени как управляваме държавата."

Емел Етем каза още, че и в бюджета за следващата година не са предвидени необходимите средства за подобряване на инфраструктурата и изобщо на състоянието на хидромелиорационната мрежа в България.

Припомняме, днес Народното събрание ще обсъди на първо четене проекта за Държавен бюджет за 2008 г.

„В бюджета няма да видите политики, няма средства, отпуснати за провеждането на политики, така и проблемите ще продължат", каза тя.

Министърът допълни, че това, което за две години са успели да направят, е да издават указания за почистване на речните корита, както и да оборудват екипите за бързо реагиране. Това, което предстои да се направи, е анализ на ситуацията, да се изготви хидромелиорационна карта на страната, както и стратегия за справяне с най-проблемните области и места.

От своя страна, по думите на Етем, общините трябва да си свършат работата. Тя подчерта, че общините, малките и големите, вече могат да кандидатстват за финансиране по проекти от европейски фондове и управниците на места трябва да се възползват от това.