От есента енергетиците от всички електроразпределителни дружества могат да започнат стачка.

Причина са предстоящите масови съкращения и влошаването на условията, при които се работи в енергокомпаниите, заяви председателят на независимата синдикална федерация на енергетиците към КНСБ Божидар Митев, цитиран от БНР.

"И в трите дружества нараства сериозно напрежение с оглед на това, че предстоят нови масови уволнения. Според нас - абсолютно безумни бих каза, необосновани, напротив - ние очакваме след тази реализация на тези съкращения да се задълбочи и кризата по отношение на качеството на обслужването на клиентите и здравословните безопасни условия на труд, които се нарушават и сега," обясни Божидар Митев.

"Използвам случая да се обърна към Главна инспекция по труда в електроразпределителните дружества могат да проверят, че масово се работи в нарушение на Кодекса на труда," заяви председателят на независимата синдикална федерация на енергетиците към КНСБ.

Ефективни стачни действия може да има и във всички структури на НЕК, ако синдикатите на се споразумеят за повишаване на заплатите на работещите там.