Европейският парламент разглежда днес годишния доклад за Турция в рамките на преговорния процес с ЕС, пише електронното издание Дюня бюлтени.

В доклада се акцентира на липсата на диалог между политическите партии и се призовава Турция да засили сътрудничеството си с ЕС и Европол в борбата срещу тероризма.

Европейските депутати обсъждат стъпките, които е направила страната в контекста на изискванията за присъединяване към ЕС. Докладът, изготвен от холандската депутатка Риа Оомен-Рюитен, е много сходен с миналогодишния в посланията, които отправя.

Изтъква се съществуването на силен сблъсък между политическите крила в страната и се иска постигане на диалог за провеждане на реформения процес.

Отправя се искане Турция да сътрудничи и координира действията си по-тясно с Европол в борбата срещу тероризма. При обсъждането на доклада обаче шефът на отдела за Турция в Европейската комисия Жан Кристоф Филори изтъкна, че този призив трябва да бъде отправен повече към ЕС, отколкото към Турция.

Силен акцент в доклада се поставя на свободата на словото, като се дава негативна оценка на страната в тази връзка и се настоява за изработване на нова конституция, съответстваща на съвременните стандарти.