Европейският парламент ще обсъди годишния доклад за състоянието на човешките права в света и политиката на ЕС в тази област.

В точка 29 от проектодокумента се изразява съжаление от липсата на напредък в процеса срещу българските медици в Либия, съобщава БНТ. Всяка година ЕП обсъжда състоянието на човешките права в света.

Този път българското СПИН-дело в Либия е част от документа. В една от неговите точки се изразява съжаление от липсата на напредък в опитите за освобождаване на българските медици.

Според проекта, българките са били лишени от справедлив съдебен процес и са били подложени на брутално физическо насилие.

Парламентаристите ще обсъдят и друга констатация - въпреки усилията на ЕК за политически диалог с Либия и предоставяне на финансова помощ за лекуване на либийски деца, режимът в Триполи остава непреклонен и продължава да изпраща провокативни послания по случая.

В края на проектотекста депутатите призовават ЕК да преразгледа политиката си спрямо Либия с цел да намери по-ефективен подход, който да сложи края на 8 години агония и фрапантно нарушаване на човешките права.