Въпреки че медикаментът за тежка форма на епилепсия беше върнат в позитивния списък, има опасност хората, които се нуждаят от него да не го получат от 1 юни. Причината е, че процедурата, по която се изписва, отнема време, разказва bTV.

Четиригодишната Ивета от Търговище е една от близо 4 хиляди епилептици, които се нуждаят от медикамента. Тя е с напреднала форма на епилепсия и, когато нищо друго не помага, лекарите предписват лекарството наричано тежката артилерия срещу гърчовете. За да получи медикамента, детето лежи повече от седмица в столична болница.

Весела Неделчева, майката на Ивета, обясни, че на хората от провинцията им се налага да се върнат в населеното място, в което живеят и да подадат всички необходими документи за новоназначеното лекарство в регионалния център на НЗОК . Отново се чака документите да преминат през комисия в София.

"До това лекарство се стига, тогава, когато по друг начин не могат да бъдат повлияни гърчовете и това за тези пациенти е животоспасяващо", добавя Весела.

При дозата на малката Ивета, нейното лечение на месец струва между 250 и 300 лева.