Трябва да се борим с проблемите, особено с ерозията, настъпила заради засиления туристически поток на Седемте рилски езера заради лифта. Това заяви бившият директор на природен парк "Витоша" Тома Белев.

Според него обаче използването на такава техника не е допустимо там.

Белев обясни, че чакълът е позволен, но в случая той е в зона от "Натура 2000". Освен това при определени природни условия можело да попадне в езерата.

Той вижда и предпоставка да се забрани излизането извън установения за туристите маршрут.

И прокуратурата в Кюстендил видя багерите на Рилските езера

И прокуратурата в Кюстендил видя багерите на Рилските езера

Разпоредена е проверка по случая

Белев обясни, че почвите, които попадат в езерото, се разпрашават, започва цъфтеж и по този начин се случва заблатяването.

Само по тази инфраструктура от Оперативната програма са усвоени 3 млн. лева.

Според Белев, ако се направи правилният проект за борба с ерозията и възстановяване на тревните чимове, които се отглеждат 3 години, за да се възстановят там, където са изровени, с връщане на почвите, ще бъде по-добре. Цената обаче ще е по-висока.

Припомняме, вчера премиерът Бойко Борисов нареди незабавно спиране на багерите в Рила и бърза проверка на строителните дейности там.

За случая с появилия се багер до езерото Бъбрека стана ясно преди дни. От парка обясниха, че няма да се строи нищо, а багерът е нужен за оформяне на пътеките, където ръчният труд не успява.

Вицепремиерът Томислав Дончев беше изрази лаконичен коментар по случая: Грозно.

Прокуратурата започна проверка.

Борисов нареди незабавно спиране на багерите в Рила

Борисов нареди незабавно спиране на багерите в Рила

Поискал е проверка на строителните дейности там