Външните министри на ЕС обсъдиха европейската сигурност и ситуацията в Босна и Херцеговина. В дневния ред бяха включени среща с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, дискусия по ситуацията Мали и климатичната дипломация. Европейските външни министри участваха в заседание на Съвместния съвет ЕС - Съвет за сътрудничество в Залива с участие на шестте арабски държави - участнички в организацията.

"България подкрепя по-силен европейски ангажимент към Босна и Херцеговина. Ние сме силно обезпокоени от ситуацията в страната и опитите на един от членовете на колективното председателство Мирослав Додик да блокира работа на конфедералните институции", заяви българският външен министър.

Министър Теодора Генчовска участва заедно със своите колеги в заседание на Съвместния съвет ЕС - Съвет за сътрудничество в Залива. Обменът с арабските монархии от Персийския залив бе в контекста на подготвяната амбициозна Съвместна комуникация за бъдещето на отношенията на ЕС с държавите от Залива. Прието бе съвместно изявление, очертаващо сферите на сътрудничеството ЕС - Съвет за сътрудничество в Залива.

 Борел: Няма да приемем разпад на Босна и Херцеговина

Борел: Няма да приемем разпад на Босна и Херцеговина

Ситуацията в Босна е по-тревожна от всякога...

В рамките на Съвет "Външни работи" министър Теодора Генчовска осъществи и поредица от двустранни срещи с колегите си от Хърватия, Румъния, Естония, Швеция и с върховния представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел.

Българският външен министър разговаря и с комисаря по разширяването Оливер Вархей. Двамата събеседници обсъдиха новата динамика в отношенията между България и Република Северна Македония. Министър Генчовска изтъкна, че за България водещо значение има постигането на конкретни резултати от страна на Скопие по изпълнението на двустранния договор между България и Република Северна Македония от 2017 г., въз основа на пакета "1+4" като част от присъединителния процес на Република Северна Македония.

Съветът прие Заключения по климатична дипломация, които потвърждават водещата глобална роля на ЕС по темата и стремежа за по-тясно ангажиране на партньорите за справяне с това предизвикателство. Министрите откроиха ключовото значение на сътрудничеството по темата в рамките на ООН, както и със САЩ. Отбелязана беше необходимостта от засилена подкрепа за държавите от близките съседства на ЕС в усилията им за зелен преход.