Политическата ситуация в Босна и Херцеговина е по-тревожна от всякога, след като през декември депутатите от Народната скупщина на анклава Република Сръбска гласуваха за излизане от състава на босненските въоръжени сили, съдебната и данъчната система на страната. Такава констатация направи върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел по време на Мюнхенската конференция по сигурността.

"Ситуацията в Босна е по-тревожна от всякога, но тя никога не е била лека", посочи Борел, като добави, че сегашните тенденции действително са много обезпокоителни.

Той призова политическите лидери на Босна и Херцеговина да "не допуснат разпад на страната", като препоръча спешно да се проведат необходимите конституционни и избирателни реформи.

В ЕП предупредиха за колапс на Босна и Херцеговина

В ЕП предупредиха за колапс на Босна и Херцеговина

ЕС може да наложи санкции и да спре финансиране, ако е необходимо, за да запази териториалната цялост

"Няма да приемем разпад и дезинтеграция на Босна", подчерта той.

По думите му, въпросът ще бъде обсъден от Съвета на ЕС по външните работи на ниво министри, който ще се проведе утре, 21 февруари.

През последните седмици лидерът на управляващата коалиция в Република Сръбска - Милорад Додик, нееднократно заплашва, че анклавът ще се отцепи от Босна и Херцеговина. Той настояваше за приемането на нови закони, които да отменят легитимността на централната съдебна власт в Република Сръбска.

Сепаратистките стремежи на босненските сърби са поощрявани от Русия.

Русия не вижда проблем в идеята за независима Република Сръбска в рамките на Босна

Русия не вижда проблем в идеята за независима Република Сръбска в рамките на Босна

Решенията на Хагския трибунал са под въпрос за Русия, не довел до помирение