Евродепутати предупредиха, че настоящата ситуация в Босна и Херцеговина може да възобнови конфликта в страната, съобщава "Евронюз".

Предупрежденията идват на фона на дебат в Европейския парламент относно плановете на Милорад Додик - настоящият босненски сръбски член на тристранното държавно председателство на Босна и Херцеговина - да отдели своя регион от държавата.

Сърбите от години се застъпват за отделянето на своята административна единица, или образуванието Република Сръбска, от останалата част на страната.

Висшият политически лидер на босненските сърби вдигна залозите през последните дни, обявявайки планове за създаване на собствена армия, данъчни власти и съдебна система до края на ноември.

Русия не вижда проблем в идеята за независима Република Сръбска в рамките на Босна

Русия не вижда проблем в идеята за независима Република Сръбска в рамките на Босна

Решенията на Хагския трибунал са под въпрос за Русия, не довел до помирение

"Това дава много грешен сигнал и може да доведе отново до конфликт и етническо насилие", каза депутатът Андрей Ковачев, член на групата на Европейската народна партия.

Коментарите на Ковачев бяха подкрепени от тези на Педро Маркес от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

"25 след гражданската война, в която над 100 000 души загубиха живота си, Босна и Херцеговина отново е на ръба на колапс", предупреди той. "Това може да означава връщане към насилието от 90-те години."

Той призова Европейския съюз да наложи санкции, ако е необходимо, за да запази териториалната цялост на Босна.

Валдис Домбровскис, изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия, каза, че ситуацията предизвиква безпокойство.

"Ние сме ангажирани да подкрепим лидерите на страната в предприемането на стъпки за деескалация, възобновяване на диалога и справяне със същността на въпросите, които подклаждат напрежението", каза Домбровскис.

"Всички политически партии трябва да се върнат в държавните институции и да се уверят, че функционират гладко", добави той.

Повече от 100 000 души бяха убити по време на войната в Босна от 1992-1995 г., предизвикана от разпадането на бивша Югославия.

Блинкън: САЩ предупреждават с действия и санкции сръбските сецесионисти в Босна

Блинкън: САЩ предупреждават с действия и санкции сръбските сецесионисти в Босна

Кристиан Шмит: Босна трябва да поеме към ЕС или страната може да бъде разкъсана

Мирно споразумение от 1995 г. разделя Босна на две административни единици или образувания - Република Сръбска със сръбско мнозинство и Бошняко-хърватска федерация.

Двата региона имат известна автономия, с общи институции на държавно ниво, включително президентството, парламента и неговия съвет на министрите, армията, висшата съдебна система и данъчната администрация.

Додик предупреди, че ако Западът се опита да се намеси в плановете му, той ще извика чуждестранните си приятели на помощ, като някои твърдят, че има мълчаливата подкрепа на Русия и Сърбия.

Междувременно еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели предупреди босненските лидери, че ако съществуващото напрежение продължи да застрашава функционирането на институциите на страната, Босна може да загуби значителни инвестиции, идващи от блока.

Очаква се страната да постигне напредък по набора от 14 приоритета на Комисията, които трябва да бъдат разгледани, за да бъде разгледана за статут на страна кандидатка, като получи пълен достъп до редица програми и фондове на ЕС.

"Все още чакаме да бъдат взети определени решения", каза Вархели на пресконференция в сряда в босненската столица Сараево след срещата си с председателството на страната.

"В противен случай съществува риск инвестициите в инфраструктура да бъдат пропусната възможност. Говорим за почти 1,5 милиарда евро."

ЕС обмисля санкции срещу сръбските отцепници в Босна и Херцеговина

ЕС обмисля санкции срещу сръбските отцепници в Босна и Херцеговина

ЕС си играе с времето и трябва да говори с един глас, да определи своите червени линии и да реагира, ако бъдат пресечени