Европейският съюз очаква конкретни и бързи резултати в основните области на безпокойство - борбата с корупцията и организираната престъпност, реформата в администрацията.

Това каза посланикът на Франция у нас Етиен дьо Понсен на пресконференция, посветена на 130 години от френско-българските дипломатически отношения.

Освен конкретни стъпки, ЕС очаква от новото правителство арести и осъдителни присъди, допълни той.

Все пак времето на новия кабинет е кратко, защото докладът на ЕК за България трябва да излезе през септември, подчерта дипломатът, цитиран от БНР.

В отговор на въпрос Етиен дьо Понсен допусна като вероятно в доклада на ЕК като пример да бъде посочен случаят с т.нар. братя Галеви, за да се покаже, че нещо "в системата не сработва".

Според посланика примерът е илюстрация за пропуски в българското законодателство, дали възможност на хора, задържани за криминални деяния, да излязат от ареста и да се кандидатират за депутати.

Хубавата новина, според него, е, че все пак те не са успели да влязат в парламента.

Чакаме конкретни мерки, а не обещания, посочи още той.

Дьо Понсен увери, че неговата страна е готова да помогне, ако българското правителство поиска това от нея.

На въпрос заплашен ли е според него етническият мир в страната и има ли основание Ахмед Доган да поиска НАТО и ЕС да следят процеса, дипломатът обясни, че България винаги е давана като пример за етническа толерантност.
Доброто съжителство между етносите е коз", каза Етиен дьо Понсен, и добави, че не вижда причини на този етап за подобно безпокойство.

Изборите минаха по задоволителен начин при силно участие на гражданите, коментира още посланикът. Той изрази убеждението, че кабинетът ще е стабилен, защото участниците в него имат идеологически обща насоченост.
"Винаги има подводни камъни", предупреди обаче той.

Според него въпреки големите трудности, важно е правителството да заработи бързо и в кратки срокове.