В призив с отворено писмо*, еврейската общност в България призова Австрия и Нидерландия да не блокират България за Шенген, писмото е до посланиците на двете страни в София:

"Българската еврейска общност винаги е била неделима част от българския народ. Българските евреи винаги са намирали начин да изразяват своята гражданска позиция в защита на националните интереси на България. Така е било по време на Парижката мирна конференция (1919 г-1920 г.), така е било и на втората Парижка мирна конференция (1946 г.- 1947 г.) в края на Втората световна война, когато българските евреи излизат в защита на българската държава.

Днес очите на българския народ са обърнати към Брюксел. За нас, българските евреи, е от изключително значение България да бъде равноправен член на евро-атлантическото семейство. Осъзнаваме важността на опазването на европейските граници и сме уверени, че българската държава ще положи всички необходими усилия за тяхната защита, за да гарантира сигурността, благополучието и добруването на гражданите на Европейския съюз. В същото време сме силно разтревожени, че отлагането на присъединяването на страната ни към Шенгенското свободно пространство допълнително ще подхрани и без това засилващия се евроскептицизъм и национален шовинизъм.

Ние организациите, представляващи българските евреи сме изненадани, че Австрия и Кралство Нидерландия възпрепятстват присъединяването на България, независимо от факта, че Европейския парламент както и голямата част от държавите членки на Европейския съюз гласуваха за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Считаме, за наш дълг да призовем Вашите правителства да преразгледат позициите си относно решението, свързано с присъединяването на България към страните членки на Шенгенското пространство.

Вярваме, че Обединена Европа почива на принципите на взаимно сътрудничество, солидарност и взаимна подкрепа. Само така най-добре могат да бъдат гарантирани сигурността и бъдещето на гражданите на Европейския съюз".

*Текстът на отвореното писмо е взаимстван с позицията на еврейската общност в подкрепа на българския народ по време на Парижката мирна конференция през 1946 г."

Нидерландия блокира България за Шенген, но пуска Румъния и Хърватия

Нидерландия блокира България за Шенген, но пуска Румъния и Хърватия

За България "все още е твърде рано", решението на Нидерландия е "по строг, но справедлив начин"