Нидерландия ще блокира кандидатурата на България за присъединяване към безвизовото Шенгенско пространство на Европейския съюз следващата седмица, според нидерландският външен министър Вопке Хоекстра, съобщават "Блумбърг" и нидерландски медии. 

Нидерландия смята, че е "все още твърде рано" за влизането на България в зоната, каза Хоекстра в петък след заседание на кабинета в Хага. Нидерландското правителство ще се съгласи с присъединяването на Румъния и Хърватия, каза Хоекстра.

Румъния и България чакат повече от десетилетие да бъдат допуснати в Шенген. Въпреки че отговарят на всички технически критерии, те се сблъскаха със съпротива от някои членове, тъй като ЕС многократно ги критикува за съдебната реформа и върховенството на закона.

Двете страни се стремят да спечелят положителен вот от държавите-членки, заедно с Хърватия, за да се присъединят към Шенген в началото на следващата година, но всяко решение ще трябва да бъде единодушно.

Нидерландският парламент хлопна вратата на Шенген за България и Румъния

Нидерландският парламент хлопна вратата на Шенген за България и Румъния

Защото корупцията и организираната престъпност в двете страни е "риск за сигурността на Нидерландия и на целия Шенген"

Българското правителство работи за постигане на пълноправно членство с гласуването на 8 декември, каза миналата седмица българският заместник-министър на външните работи Костадин Коджабашев.

Според държавният секретар Ерик ван дер Бург след седмичната среща на министрите от кабинета, България още не е изпълнила условията.

Премиерът Марк Рюте нарече решението за приемане на Румъния "голяма стъпка".

Нидерландия е една от малкото страни, които все още се противопоставят на влизането на България в зоната, в която хората могат да пътуват свободно, без да преминават през граничен контрол. Кабинетът е преценил присъединяването на всички страни кандидатки "по строг, но справедлив начин", каза министърът на външните работи.

Радев убеждава нидерландския премиер, че оставането ни извън Шенген не е в интерес на ЕС

Радев убеждава нидерландския премиер, че оставането ни извън Шенген не е в интерес на ЕС

Той призова институциите и страните в ЕС да следват критериите, а не други съображения

България все още не е изпълнила две искания, каза министър-председателят Рюте на редовната си седмична пресконференция. България все още е изправена пред проблеми, когато става въпрос за върховенството на закона и борбата с корупцията. Освен това страната все още не е изпълнила техническите изисквания на Шенгенското пространство.

Зад отказа не стоят политически причини, каза Рюте. Той го нарече "фактическо, почти административно решение". Отрицателната решимост няма нищо общо с желанието му да намали миграцията в Холандия, твърди той.

Решението няма да спре непременно скорошното присъединяване на България към Шенгенското пространство, подчерта премиерът. Това може да се случи "някъде догодина", ако страната успее да изпълни изискванията

МВнР уверява: Работим по всички фронтове за членството в Шенген

МВнР уверява: Работим по всички фронтове за членството в Шенген

Членството в Шенген до края на годината остава основен приоритет