България полага всички усилия и разполага с пълната подкрепа на Европейската комисия за влизане в Шенгенското пространство. Това заяви на брифинг в МВнР заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

"Членството в Шенген до края на годината остава основен приоритет на правителството и всички компетентни институции в България. България остава предвидим партньор, работим усилено по всички фронтове", увери той.

И представи конкретни резултати - екип от европейски експерти установил за пореден път, че страната ни отговаря на всички критерии за членство. Водят се и активни разговори с "скептичните" страни като Нидерландия, където на посещение бяха министрите на външните и вътрешните работи.

България пък доказала, че може да бъде надежден партньор, а членството ни в Шенген само би засилило граничната сигурност на Европейския съюз, смята Коджабашев.

МВнР все пак очаква да ни приемат в Шенген въпреки позицията на Нидерландия

МВнР все пак очаква да ни приемат в Шенген въпреки позицията на Нидерландия

Изпълнили сме всички критерии и сме готови за присъединяване

Няма каквито и да е проблеми по изпълнението на критериите за членство, което е констатирано и за пореден път от командировани от Брюксел експерти.

Има добра новина, идваща от една от страните, скептични спрямо България - Швеция.

"Имаме положителни новини от Швеция, след като шведската социал-демократическа партия обяви публично подкрепа за членството на България и Румъния в Шенген. Това се случва, след като правителството е представило положителни становища относно ефектите от присъединяването на двете страни към Шенген", изтъкна той.

Има и лично уверение от страна на Урсула фон дер Лайен, че Европейската комисия подкрепя изцяло пътя за интеграцията ни в Шенгенското пространство, изразено в телефонен разговор между нея и президента Румен Радев.

ЕК заключи: България е повече от готова за Шенген

ЕК заключи: България е повече от готова за Шенген

Не е открит нито един проблем, който би оправдал каквото и да е забавяне